Obavijesti

Tech

Komentari 9

Korona stopirala prodaju auta: 'Imamo pad od čak 74 posto...'

Korona stopirala prodaju auta: 'Imamo pad od čak 74 posto...'
1

Najgori rezultat bio je u travnju kad je prodano samo 1084 vozila, odnosno čak 88 posto manje nego u četvrtom mjesecu 2019. (8.633 vozila). Nešto bolja situacija je u svibnju kad je prodano 2173 auta

VIDEO

Hrvatsko tržište automobila proteklih se godina blago oporavljalo, većinom zbog flotne prodaje no trenutno je cijelo tržište dotukla koronakriza.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

06:05

To pokazuju i brojke za ožujak, travanj i svibanj kad je prodano ukupno 5.981 vozilo, što je pad od 74 posto u odnosu na isti period lani kada je prodano 22.823 vozila.

Najgori rezultat bio je u travnju kad je prodano samo 1084 vozila, odnosno čak 88 posto manje nego u četvrtom mjesecu 2019. (8.633 vozila). Nešto bolja situacija je u svibnju kad je prodano 2173 automobila ili 77 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine kada ih je prodano 9.149.

- Domaće tržište je u proteklih nekoliko godina raslo većinom na krilima flotne prodaje, no i te su brojke bile daleko od rekordnih razina iz 2008., a sad je zbog korone uslijedila potpuna paraliza. Dobro je poznato da su automobili jedna od prvih potrošačkih stavki kojih se građani odriču u krizi, a i ono malo potencijalnih kupaca koji su bili zainteresirani su imali vrlo sužen izbor zbog narušenih lanaca opskrbe, rekao je pomoćnik direktorice Sektora za trgovinu HGK Hrvoje Paver te nastavio:

Industrijska je proizvodnja u travnju pala za više od 25 posto
Industrijska je proizvodnja u travnju pala za više od 25 posto

- Najveći pad je zabilježen zbog rent-a-car kuća koje su za pripremu sezone u prosjeku kupovale preko 20.000 vozila, ali ove godine su te narudžbe izostale jer se ne očekuje veći dolazak avio-gostiju, glavnih korisnika rent-a-cara tijekom sezone - pojasnio je Paver.

Što se kompanija tiče, prva tri mjesta po prodaji tijekom koronakrize (ožujak, travanj i svibanj) zauzimaju Volkswagen (968 prodanih), Škoda (838 prodanih) i Renault (444 prodanih), a najprodavaniji modeli su Škoda Octavia (335 prodanih), Volkswagen Golf (179 prodanih), Volkswagen T-Cross (174).

Sveukupno je u prvih pet mjeseci 2020., prodano ukupno 13.286 vozila, što je ukupni pad od 55,5 posto u usporedbi s istim razdobljem u 2019. (prodano 29.921). Za usporedbu, prošle je godine registrirano 62.938 vozila, a rekordne 2008., čak 88.265.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama