Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
48 komentara

Košta 44,7 mil. kuna: Bura je najmoćniji kompjutor u zemlji

Isabella je dobila konkurenciju: Dosad je najbrže hrvatsko računalo bila Isabella iz zagrebačkog Srca. Novo superračunalo, riječka Bura, brže je čak 40 puta...

Goran Kovačić/Pixsell
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
48 komentara

Superračunalo vrijedno 44,7 milijuna kuna trenutačno testiraju na kampusu na riječkom Trsatu.

Nabavljeno je novcem iz europskih fondova.

- Prvi u Hrvatskoj kupili smo ovakav istraživački uređaj - pohvalio nam se prorektor za informatizaciju Sveučilišta u Rijeci Zlatan Car.

Najjači superkompjutor u regiji, koji se nalazi među 500 najboljih u svijetu, simbolično je nazvan Bura, a u Rijeku je stigao iz Francuske. Čak je 40 puta brži od Isabelle u zagrebačkom Srcu, koja je dosad bila najbrže hrvatsko računalo. Kompjutor Bura troši 108 kilovata, a smješten je u dvije prostorije velike oko sto četvornih metara, od kojih jednu zauzima pogon za hlađenje.

Ovo se superračunalo hladi toplom vodom, a to smanjuje potrošnju električne energije.

Namijenjeno je obrađivanju velikih količina podataka za istraživanja riječkih, ali i znanstvenika iz ostatka Hrvatske i inozemstva. Većina ih planira sustav koristiti za dizajn novih proizvoda u farmaceutskoj industriji.

- Bura će biti na raspolaganju i gospodarstvenicima iz regije. Ona je naš veliki mozak koji treba znati upregnuti - zaključuje Car.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message