Tech

Komentari 48

Košta 44,7 mil. kuna: Bura je najmoćniji kompjutor u zemlji

Košta 44,7 mil. kuna: Bura je najmoćniji kompjutor u zemlji

Isabella je dobila konkurenciju: Dosad je najbrže hrvatsko računalo bila Isabella iz zagrebačkog Srca. Novo superračunalo, riječka Bura, brže je čak 40 puta...

Superračunalo vrijedno 44,7 milijuna kuna trenutačno testiraju na kampusu na riječkom Trsatu.

Nabavljeno je novcem iz europskih fondova.

- Prvi u Hrvatskoj kupili smo ovakav istraživački uređaj - pohvalio nam se prorektor za informatizaciju Sveučilišta u Rijeci Zlatan Car.

Najjači superkompjutor u regiji, koji se nalazi među 500 najboljih u svijetu, simbolično je nazvan Bura, a u Rijeku je stigao iz Francuske. Čak je 40 puta brži od Isabelle u zagrebačkom Srcu, koja je dosad bila najbrže hrvatsko računalo. Kompjutor Bura troši 108 kilovata, a smješten je u dvije prostorije velike oko sto četvornih metara, od kojih jednu zauzima pogon za hlađenje.

Ovo se superračunalo hladi toplom vodom, a to smanjuje potrošnju električne energije.

Namijenjeno je obrađivanju velikih količina podataka za istraživanja riječkih, ali i znanstvenika iz ostatka Hrvatske i inozemstva. Većina ih planira sustav koristiti za dizajn novih proizvoda u farmaceutskoj industriji.

- Bura će biti na raspolaganju i gospodarstvenicima iz regije. Ona je naš veliki mozak koji treba znati upregnuti - zaključuje Car.