Obavijesti

Tech

Komentari 7

Kraj za stari satelit ERS-2: 'Ušao je u Zemljinu atmosferu između Aljaske i Havaja. Nema štete'

Kraj za stari satelit ERS-2: 'Ušao je u Zemljinu atmosferu između Aljaske i Havaja. Nema štete'
3

ERS-2 je dao mnoštvo informacija koje su znatno utjecale na našu perspektivu Zemlje i na razumijevanje klimatskih promjena

VIDEO

Satelit ERS-2 dovršio je svoj ponovni ulazak u atmosferu iznad sjevernog Tihog oceana, a na svu sreću nije prijavljena materijalna šteta, piše Europska svemirska agencija

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Retired ERS-2 satellite set to 'naturally' fall to Earth 01:15

Gotovo 30 godina poslije lansiranja ERS-2, došlo je vrijeme za njegov povratak i vatreni kraj. Na putu do konačnog raspada, prolazio je iznad središnje Europe, put ga je vodio i preko Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Imamo potvrdu o ponovnom ulasku ERS-2 u atmosferu u 17:17 iznad sjevernog Tihog oceana između Aljaske i Havaja - poručila je ESA-a na X-u.

Što je ERS-2?

Europska svemirska agencija (ESA) je lansirala satelit European Remote Sensing 2 (ERS-2)  21. travnja 1995., a bio je jedan od najsofisticiranijih satelita za promatranje Zemlje koji je razvila i lansirala Europa. Zajedno sa svojim prethodnikom, satelitom ERS-1, prikupljao je podatke kopnenim površinama Zemlje, oceanima i polarnim kapama. Također, odigrao je važnu ulogu u praćenju prirodnih katastrofa, poput teških poplava i potresa u udaljenim područjima.

ESA je, nakon 16 uspješnih godina, 2011. odlučila prekinuti misiju i deorbitirati satelit. Proveli su 66 manevara deorbitiranja, pri čemu su iskoristili preostalo gorivo satelita i na kraju smanjili njegovu prosječnu visinu sa 785 km na približno 573 km. Taj je manevar značajno ubrzao njegovo orbitalno propadanje te istovremeno smanjio rizik od sudara s drugim satelitima ili svemirskim otpadom.

Kako bi smanjili fragmentaciju tijekom ponovnog ulaska, deaktivirali su sve instrumente i elektroničke sustave u njemu te ispraznili unutarnje baterije.

VIDEO 'Snimio sam čudnu kuglu iznad Varaždina! Nalikuje onom špijunskom kineskom balonu'
VIDEO 'Snimio sam čudnu kuglu iznad Varaždina! Nalikuje onom špijunskom kineskom balonu'

Za vrijeme svojega 16-godišnjeg radnog vijeka, ERS-2 je dao mnoštvo informacija koje su znatno utjecale na našu perspektivu Zemlje i na razumijevanje klimatskih promjena.

Prikupio je brojne podatke o smanjenju Zemljina polarnog leda, o promjenama kopnenih površina, porastu razine mora, o zagrijavanju oceana i atmosferskoj kemiji.

Usto je ERS-2 bio zadužen za praćenje prirodnih katastrofa, poput velikih poplava i potresa u udaljenim i nepristupačnim dijelovima svijeta.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle