Obavijesti

Tech

Komentari 1

Krenulo je: Roboti u Opatiji prvi put na panelu. Auroru, Trinity i Electru dizajnirali u Hrvatskoj

Krenulo je: Roboti u Opatiji prvi put na panelu. Auroru, Trinity i Electru dizajnirali u Hrvatskoj
1

U Opatiji počinje međunarodna ICT konferencija MIPRO koja predstavlja dosad neviđeni događaj - panel na kojem s voditeljicom Ivom Šulentić razgovaraju roboti utrenirani prema ChatGPT 4 modelu

VIDEO

Aurora, Electra i Trinity napunile su veliku dvoranu Kongesnog centra Hotela Grand Adriatic u Opatiji. Njih tri su roboti koji na otvaranju međunarodnog ICT skupa MIPRO po prvi put u Hrvatskoj, a i šire, sudjeluju kao panelistice u okruglom stolu posvećenom samo njima - inteligentnim robotima. Robote su dizajnirali i utrenirali na Institutu Ruđer Bošković, Fakultetu elektrotehnike i računarstva, te Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO

- Ove tri robotice su tipa Pepper i spojili smo nešto što je vrijeme da počnemo nazivati elektronskim mozgovima. Svjedočimo nečemu što možemo reći da je šokantna brzina razvoja, gotovo na dnevnoj razini i moramo se toj stravičnoj brzini prilagoditi - kazao nam je Zorislav Šojat, pionir robotike s IRB-a.

Opatija: Okrugli stol Robot održan je u sklopu u sklopu 46. MIPRO-a


Kako tumači, više se ne može govoriti o umjetnoj inteligenciji, jer se kod ove nove inteligencije razvijaju živčane strukture koje učenjem rastu vrlo slično inteligenciji živih bića.

- Zapravo su jako ugodni, ugodno je razgovarati s inteligentnima - nasmijao se.

Predsjednik programskog odbora MIPRO-a, akademik i profesor s Instituta Ruđer Bošković Karolj Skala ističe kako se robota ipak ne trebamo bojati. 

- Mi smo danas došli u fazu tehnološkog svjetskog prvenstva, iz dana u dan se mijenjaju tehnološke novosti i nastane svjetsko natjecanje. Hrvatska je jako dobra u sportskom natjecanju, hoćem li se i u ovom natjecanju uspjeti prestojiti i ući u utrku, pitanje je od iznimne važnosti za sve nas, društvo, državu i gospodarstvo - ističe Skala.

Upravo odgovori na ta pitanja bit će cilj MIPRO-a, a Skala smatra da se država mora mnogo više i ozbiljnije uključiti u razvoj IT industrije i pitanja umjetne inteligencije, koja će biti dio naše budućnosti.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU ZABAVNO EDUKATIVNOG SHOWA 'TKO JE KRIV?'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama