Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Litva uoči Brexita privlači financijsko tehnološke tvrtke

Britanija bi EU  trebala napustiti 29. ožujka a dvije strane još nisu uredile svoje odnose. To znači da britanske kompanije možda neće imati pravo pružati takve financijske usluge u EU.

FILE PHOTO: Pro-Brexit protesters demonstrate outside the Houses of Parliament in London
Foto: John Sibley
2 komentara

Oko 100 britanskih financijskih tvrtki i inovativnih tehnoloških kompanija podnijelo je zahtjev za dobivanje dozvole za poslovanje u Litvi, novom europskom financijsko-tehnološkom središtu, kako bi osigurale pristup Europskoj uniji nakon Brexita.

Britanija bi Europsku uniju trebala napustiti 29. ožujka a dvije strane još nisu uredile svoje odnose nakon Brexita. To znači da kompanije koje su dobile dozvolu za poslovanje u Velikoj Britaniji možda neće imati pravo pružati takve financijske usluge u EU.

Britanske tvrtke traže dozvole za poslovanje s elektronskim novcem, izjavio je u intervjuu Reutersu član uprave središnje litvanske banke Marius Jurgilas.

"Kompanije, uključujući i mnoge prilično velike, ponašaju se kao zabrinuti studenti uoči ispita", dodao je Jurgilas.

Litva po njegovim riječima može izdati dozvolu za poslovanje s elektronskim novcem u roku od tri mjeseca dok se u nekim zemljama EU-a čeka oko godinu dana. Stoga je zemlja u prednosti u odnosu na druga financijsko-tehnološka središta, poput Luksemburga, Irske i Belgije, naglašava čelnik litvanske središnje banke.

“Svjedočimo pravoj navali... Nemamo resursa za obradu svih podnesenih zahtjeva. Prisiljeni smo birati i davati prioritet najmanje rizičnim podnositeljima”, ističe Jurgilas, ne navodeći imena tvrtki zbog pravila o povjerljivosti podataka.

Financijsko-tehnološke kompanije počele su pokazivati interes za Litvu prije nekoliko godina. Do početka ove godine središnja je banka izdala ukupno 83 dozvole, čime se Litva svrstala na drugo mjesto među zemljama Europske unije, odmah nakon Velike Britanije, prema vladinim podacima.

Među novopridošlicama su Googleov Alphabet i britanska internetska banka Revolut a Jurgilas ističe da je litvanska središnja banka spremna proširiti nadzoru ulogu s obzirom na snažan rast tog sektora.

Dužnosnik središnje banke pritom je odbacio tvrdnje da kompanije u Litvu privlači blagi regulatorni režim.

„Europska unija ima institucije koje jamče da tržišni regulatori u svim zemljama članicama, uključujući Litvu, rade prema istim standardima. Ako neka banka registrirana u Litvi osjetno proširi obujam poslovanja, nadzor nad njome preuzet će Europska središnja banka“, podsjetio je Jurgilas.

U listopadu prošle godine irska središnja banka također je izvijestila o naglom skoku broja tvrtki za financijske usluge koje se zbog Brexita žele registrirati u toj zemlji ili proširiti poslovanje. Naveli su tada da obrađuju preko 100 zahtjeva, podsjeća Reuters.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message