Obavijesti

Tech

Komentari 3

Ma kakvo računalo u mobitelu, važnije su nam - velike tipke!

Ma kakvo računalo u mobitelu, važnije su nam - velike tipke!
6

Seniorima je bitno da mobiteli budu uočljivi ako ih zametnu, pa je dobro da su u boji. Ali vrlo im je važna i SOS tipka

VIDEO

Njima su važni velika tipkovnica, jasan i pregledan zaslon mobitela, dizajn za ugodno držanje u ruci, ali i tipke koje su međusobno dovoljno odvojene te kvalitetna kamera.

Takve mobitele vole seniori, koji ponekad imaju potpuno drukčije kriterije od mlađih generacija o tome što mobitel mora imati. U Tele2 su, uz već navedeno, otkrili i kako neki seniori više vole mobitele koji podsjećaju na klasične telefone, koji su im bliži i poznatiji. Pitali smo teleoperatere kakvu ponudu mobitela imaju za seniore i koji su njihovi savjeti kako za njih odabrati mobitel. Svi operateri navode da prvo treba gledati na veličinu tipki. Što veće - to bolje. I zaslon mora biti velik jer mnogi slabije vide.

Tražiti da uključi mobitel

U redu je trgovca zamoliti da mobitel upali kako bi vidjeli kolike su ikone na ekranu. Trebaju im one veće. Treba provjeriti i zvuk. Teleoperateri su odgovorili kako su neki proizvođači posebnu pažnju posvetili razvijanju zvučnika baš za starije. Među njima je i proizvođač Doro, koji je razvio zvučnike koji imaju glasniji i čišći zvuk. A ujedno su prilagođeni za slušne aparate. Treba se poigrati i s izbornikom u mobitelu kako bi se uvjerili je li on dovoljno jednostavan i intuitivan kako bi seniori lako prepoznavali čemu nešto služi.

Neki od mobitela imaju posebno izdvojenu SOS tipku, preko koje će odmah nazvati određeni broj ili na njega poslati poruku s GPS podacima o lokaciji. To može biti vrlo važno ako je netko u opasnosti.

U Tele 2, pak, ističu, da itekako ima starijih koji žele i naprednije značajke kao što je bolja kamera jer vole slikati svoje najmilije, no vole i primati fotografije, pa im je bitna i memorija.

Neki žele i naprednije

Štoviše, sve je više starijih zainteresirano i za internet, pretraživanje društvenih mreža, pa traže i naprednije značajke. Zato iz HT-a izdvajaju i tablet Alcatel 1T 10” WiFi, koji je prilagođen upravo starijim osobama.

- HT je razvio i aplikaciju ‘Jednostavan start’, s kojom se jednostavno preko velikih ikona lako pristupa aplikacijama koje najčešće koriste - ističu.

Doro 530X

Ima jači zvučnik, koji je prilagođen i za one koji imaju slušni aparat. Ima velike tipke i one za fotografiranje, slanje SMS-a i svjetiljku posebno su izdvojene. U A1 nudi se za 9 kuna za uređaj te 179 kuna mjesečno uz ugovor na dvije godine.

Doro 8040

Ovaj proizvođač posebnu je pažnju posvetio dizajnu, koji je prilagođen potrebama seniora. Ima glasan i čist zvuk te SOS tipku, koja odmah zove željenu osobu ili šalje SMS s lokacijom. U A1 nude ga za 9 kuna, a uz ugovor na dvije godine tarifa je 179 kn mjesečno.

Nokia 3310

Legendarna Nokia dokazala je svoju otpornost na padove, a redizajnirana legenda ima nešto veći ekran od 2,4 inča. Baterija traje 22 sata za vrijeme razgovora. Ima ih u crvenoj boji. Na mobis.hr nude je za 449 kuna na sniženju.

Alcatel 2053X

Preklopni uređaj s klasičnom tipkovnicom i velikim tipkama s kojima je lakše birati brojeve i pisati poruke. U HT-u ga nude za 18 kuna uz ugovor na 24 mjeseca. Mjesečna rata za tarifu ovog mobitela je 149 kuna.

Alcatel 2038X


Preporučuju ga u HT-u jer ima jednostavan dizajn s klasičnom tipkovnicom, pa podsjeća na telefone. Tipke su velike i dovoljno razmaknute, pa je tipkanje lakše. Uređaj daju za 18 kn uz ugovor na 24 mjeseca i mjesečnu tarifu od 149 kn.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti
STOTINE MILIJUNA ZA RAZVOJ

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti

Honor je uložio 200 milijuna dolara u razvojni centar u Shenzhenu, a mi smo bili prvi mediji koji su ga posjetili. Ovdje rade na telefonima koji stižu za dvije ili tri godine, a posjetili smo i tvornicu u kojoj su sami razvili robote za izradu uređaja

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
NENAJAVLJENI POSJET

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju

Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin