Tech

Komentari 14

Makerphone prikupio 100.000 dolara, trebalo im sedam dana

Makerphone prikupio 100.000 dolara, trebalo im sedam dana

I druga Kickstarter kampanja za Alberta Gajšaka pokazuje se kao pravi hit. Kupci će svoje telefone dobiti na proljeće, a Gajšak planira cijelu kolekciju 'uradi sam' setova

Albert Gajšak (20) prošle srijede je na Kickstarteru lansirao kampanju za svoj 'uradi sam' telefon MAKERphone koji je osnovni cilj srušio za manje od osam sati. Tjedan dana kasnije već su premašili i 100.000 dolara, a do kraja kampanje ostalo je još 35 dana tako da bi taj iznos mogao biti i značajno veći.

- MAKERphone je duplo skuplji proizvod u odnosu na MAKERbuino i nismo znali hoće li ljudi pronaći vrijednost u njemu - rekao je Albert uoči početka kampanje. Međutim, i telefon koji sami možete sastaviti zainteresirao je veliku DIY zajednicu.

gajsak

- Radi se o ‘uradi sam telefonu’, potpuno funkcionalnome mobitelu kojem kupac sam sastavlja dijelove hardvera i programira softver, a njime se može telefonirati, slati poruke, opremljen je osnovnom multimedijom kojom se može slušati glazba, igrati jednostavne igre, gledati slike, pristupiti internetu, a ima i Bluetooth i Wi-Fi. Kao i igraća konzola, telefon je napravljen u retro stilu. Izgledom podsjeća na starije modele mobilnih uređaja s tipkama kakvi su se koristili prije današnjih ‘touchscreena’ - objašnjava Albert.

Prvi kupci trebali bi svoje telefone dobiti već u ožujku.