Obavijesti

Tech

Komentari 36

Mjesec će nam biti bliži nego ikad, a na Jupiter stiže sonda

Mjesec će nam biti bliži nego ikad, a na Jupiter stiže sonda
4

Mjesec će biti na točki najbližoj Zemlji tj. na udaljenosti od 356.536 kilometara od našeg planera. Prosječna udaljenost Mjeseca i Zemlje je 384.470 kilometara

VIDEO

Prošla je godina na našem nebu bila puna zanimljivih događaja - vidjeli smo djelomičnu pomrčinu Sunca, pomrčinu Mjeseca, sonda New Horizons došla je do Plutona...Ono što nas očekuje u ovoj godini također je vrlo zanimljivo pa krenimo redom.

8. i 9. ožujka: Potpuna pomrčina Sunca koja kod nas ipak neće biti vidljiva. U ovoj vrlo rijetkoj predstavi uživat će stanovnici jugoistoka Azije i sjevera Australije. Potpuna pomrčina trajat će četiri minute i 10 sekundi.

14. ožujka: Europska svemirska agencija (ESA) trebala bi lansirati Trace Gas Orbiter (TGO) koji će tada krenuti na sedmomjesečno putovanje prema Marsu. TGO će na Crvenom planetu tražiti metan kojeg na Zemlji uglavnom proizvode živi organizmi. Analizirat će se i Marsova atmosfera.

NASA

Ožujak: Okončat će se jednogodišnja misija NASA-inog astronauta Scottyja Kellyja i ruskog kozmonauta Mikhaila Kornienka koji su na ISS otputovali 27. ožujka 2015. Različitim pokusima testirali su izdržljivost tijela u bestežinskom prostoru, a to bi sve trebalo koristiti pripremama za misiju na Mars.

Travanj i svibanj: Kompanija SpaceX lansirat će raketu Falcon Heavy dugačku 68 metara. Plan je da se u konačnici i ona koristi za višekratne letove, dakle, nakon što obavi misiju u svemiru, trebala bi se uspješno vratiti na Zemlju.

9. svibnja: Merkur će se pozicionirati između Sunca i Zemlje i planet će biti vidljiv kao tamna točka koja se pomiče preko Sunca. 

4. srpnja: NASA-ina sonda Juno doći će do Jupitera pet godina nakon lansiranja. Izvršit će mjerenja magnetnog i gravitacijskog polja nakon čega ćemo napokon doznati više o tom plinovitom planetu. Juno će se Jupiteru približiti na 5000 kilometara.

11. i 12. kolovoza: Bit će to dvije najbolje noći za promatranje meteorskih rojeva Perzeida poznatih i kao "zvijezde padalice".

Hajrudin Merdanović

3. rujna: NASA će lansirati sondu OSIRIS-REx koja će s 500 metara širokog asteroida Benn uzeti uzorke i dopremiti ih na Zemlju. 

14. studenog: Mjesec će biti na točki najbližoj Zemlji tj. na udaljenosti od 356.536 kilometara od našeg planeta. Prosječna udaljenost Mjeseca i Zemlje iznosi 384.470 kilometara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook
NOVI PROBLEMI ZA METU

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook

Probleme bilježe korisnici u SAD-u, Australiji, dijelovima Europe, među kojima je i Hrvatska. Iz Mete se još nisu oglasili, a Downdetector bilježi i probleme u radu Facebooka.

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'
SMETA IM I ZAKON O TAJVANU

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'

Biden je potpisao i odvojeni prijedlog zakona povezan s tim paketom koji zabranjuje TikTok u SAD-u ako ga njegov kineski vlasnik ByteDance ne proda u roku od godinu dana...
U A1 nude naprednu zaštitu od kibernetičkih napada koju pokreće umjetna inteligencija
ENDPOINT PROTECT

U A1 nude naprednu zaštitu od kibernetičkih napada koju pokreće umjetna inteligencija

Endpoint Protect nudi poslovnim korisnicima, odnosno poduzećima svih veličina, sveobuhvatno rješenje za sigurnost koje kombinira detekciju, analizu, odgovor i sprječavanje prijetnji