Obavijesti

Tech

Komentari 2

Mladi samoborski inovator u Sarajevu osvojio treće mjesto, nagradu mu uručili kod Rimca

Mladi samoborski inovator u Sarajevu osvojio treće mjesto, nagradu mu uručili kod Rimca
2

Matija Hržić za inovaciju Pametna pčelarska vaga osvojio je nagradu na regionalnom virtualnom sajmu inovacija. Bio je učenik Srednje strukovne škole, gdje mu je mentorirao Rimčev profesor Ivan Vlainić

Matija Hržić, mladi inovator i nekadašnji učenik Srednje strukovne škole u Samoboru, krajem studenog na prvom virtualnom Sajmu inovacija i poduzetništva "Sarajevo 2020", osvojio je treće mjesto i Specijalnu nagradu "Sarajevo 2020". Nagrađen je za inovaciju Pametna pčelarska vaga. Posebnu dodjelu organizirali su mu u kompaniji "Rimac Automobili“, gdje je  Matija oficijelno primio priznanje.

Matija je bio učenik Srednje strukovne škole u Samoboru. Nedavno postao bacc. ing. elektrotehnike. Profesor Ivan Vlainić, čiji učenik je bio i sad vrlo uspješni inovator i poduzetnik Mate Rimac, mentorirao je Matiju u razvoju nekoliko inovacija. Matiju i Matu spaja upravo ljubav prema inovacijama, a profesor Vlainić u svom je neumornom radu u posljednjih 20 godina mnoge mlade inovatore inspirirao da naprave vrlo zanimljive i važne projekte. 

Pametna pčelarska vaga sad je izložena u školi, a Matiju je na prijavu inovacije na Sajam Sarajevo 2020. potaknuo baš profesor Vlainić. To je SMS vaga šalje svakodnevno (jednom ili dva puta dnevno) pčelaru izvještaj kakvo je stanje u pčelinjaku. Tako pčelar pravodobno može odlučiti treba li premjestiti košnice ili prihraniti pčele. 

Natjecao se među 36 inovatora

Matija se na prvome regionalnom virtualnom sajmu inovacija predstavio izlaganjem uživo iz laboratorija za vježbe u Srednjoj strukovnoj školi, uz podršku svojih kolegica i kolega. Na sajmu se natjecao s još 36 inovatorica i inovatora, a zahvaljujući nagradi, inovacija Pametna pčelarska vaga će nositi znak Međunarodne federacije udruženja izumitelja poznatije pod skraćenicom IFIA.

Matiji je nagradu uručio Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik koja je sa Sarajevo Business Forumom organizirala Sajam Sarajevo 2020. Mate, Matija, profesor Ivan i Zoran i ovu su priliku iskoristili da naglase koliko je važno mlade poticati na inovativnost i kreativnost, te istaknuli važnost novih rješenja za susrete i razmjenu koje donose virtualni događaji kao što je Sajam inovacija i poduzetništva “Sarajevo 2020”.