Mladi ste i ne znate zašto je važno imati osiguranje - ovdje potražite odgovore i zaštitite se | 24sata
Obavijesti

Tech

Komentari 1

Mladi ste i ne znate zašto je važno imati osiguranje - ovdje potražite odgovore i zaštitite se

Mladi ste i ne znate zašto je važno imati osiguranje - ovdje potražite odgovore i zaštitite se
2

Hrvatski ured za osiguranje objavio je edukativni video povodom Svjetskog i Europskog tjedna novca. Cilj im je upoznati mlade s vrstama osiguranja i podići im svijest o važnosti financijske pismenosti

VIDEO

Brojne institucije ove godine od 22. ožujka do 28. ožujka obilježavaju Svjetski i Europski tjedan novca. Među ostalima, Hrvatski ured za osiguranje u sklopu svog projekta "Znanje je najbolje osiguranje" predstavio zabavno-edukativni video za mlade o financijskoj pismenosti.

- S obzirom na to da sva relevantna istraživanja pokazuju kako veliki dio mladih ima nizak stupanj znanja o financijskoj pismenost na području osiguranja, Hrvatski ured za osiguranje već godinama provodi brojne aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svijesti o važnosti financijske pismenosti mladih. Kroz edukacije i radionice koje provodi, Hrvatski ured za osiguranje nastoji podučiti mlade o osnovnim znanjima financijske pismenosti - o vrstama osiguranja i važnosti osiguranja kao sigurnog oslonca u svakodnevnom životu, štednji za mirovinu i investiranju u vlastitu budućnost - navode u priopćenju.

Animirani video namijenjen je upravo mlađim generacijama

Video ima za cilj ukazati na važnost osiguranja kod onih koji tek kreću u odrasle životne izazove, a znanje o mogućnostima i koristima različitih vrsta osiguranja može im značajno olakšati te izazove. Budući da svaki dan sa sobom nosi razne vrste rizika, primarni cilj videa svakako je skrenuti pozornost mladih na ključne vrste osiguranja - zdravstveno osiguranje, životno osiguranje, osiguranje vozila i osiguranje imovine. S ciljem edukacije mladih o važnosti promišljanja vlastite budućnosti i preuzimanja odgovornosti za prevenciju životnih rizika, Hrvatski ured za osiguranje nastavit će i u ovoj godini mnogobrojne aktivnosti u sklopu projekta "Znanje je najbolje osiguranje!“. 

 

Planirane ovogodišnje aktivnosti tijekom Svjetskog i Europskog tjedna novca 2021., Hrvatski ured za osiguranje predstaviti će na online skupu, u organizaciji Ministarstva financija te Ministarstva znanosti i obrazovanja, namijenjenog učiteljima, profesorima i ravnateljima osnovnih i srednjih škola te će tom prilikom upoznati sudionike skupa s dosadašnjim projektima čija je primarna svrha bila podizanje razine financijske pismenosti mladih na području osiguranja, kao i edukativnim videom o ključnim vrstama osiguranja te prevedenom i prilagođenom videu Insurance Europe „Pomažemo Europi spavati noću”.

Hrvatski ured za osiguranje također će u tjednu od 22. do 26. ožujka 2021. godine organizirati edukativni kviz za mlade. Na društvenim mrežama i internet stranicama Hrvatskog ureda za osiguranje bit će objavljeni prilagođeni edukativni letci europskog udruženja osiguratelja i reosiguratelja Insurance Europe o usvajanju pet važnih odluka vezanih uz osiguranje pod nazivima: Zaštitite svoj dom, Prirodne nepogode, Osiguranje vozila, Što učiniti ako doživite prometnu nesreću u inozemstvu te Provjerite prije putovanja.

Društvena igra, kreativno učenje

Nakon višegodišnjeg apeliranja od strane Hrvatskog ureda za osiguranje, početkom 2015. godine Vlada RH usvojila je Zaključak kojim se prihvaća Nacionalni strateški okvir financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2015. do 2020. godine putem formalnog i neformalnog oblika obrazovanja. Od tada, Hrvatski ured za osiguranje sustavno radi na promicanju financijske pismenosti pa je tako 2017. godine predstavio društvenu igru "Manje rizika - više zabave“ koja je temeljem pozitivnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje te suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, distribuirao svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj.

Kroz tu igru, djeca i mladi, na zabavan i kreativan način upoznaju se s mogućnostima upravljanja rizicima koje nudi osiguranje u rješavanju životnih problema u različitim fazama života. U 2018. godini promovirana je brošura "Čemu zapravo služi osiguranje“ koja je namijenjena upoznavanju mladih s osnovama osiguranja. Pod motom "Znanje je najbolje osiguranje“ u 2019. godini održane su radionice u Karlovcu, Rijeci i Puli na kojima su srednjoškolci zaigrali društveno-edukativnu igru "Manje rizika - više zabave“ u društvu Damira Kedže, brend ambasadora društvene igre. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

VIDEO Revolucija u Novskoj: Dobit ćemo ozbiljan fakultet za gaming i arenu za e-sport
INVESTICIJA OD 100 MILIJUNA EURA

VIDEO Revolucija u Novskoj: Dobit ćemo ozbiljan fakultet za gaming i arenu za e-sport

Plus+ Posjetili smo Tehničku školu u Novskoj čiji program tehničara za videoigre upisuju učenici iz cijele Hrvatske. Ovdje počinje i gradnja supermodernog Centra za gaming

Škola mu dala da kemiju sluša s višim razredima: 'Naš Ronald rođeni je talent za kemiju...'
GENIJALAC IZ VELIKE GORICE

Škola mu dala da kemiju sluša s višim razredima: 'Naš Ronald rođeni je talent za kemiju...'

OŠ Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici već godinama prati potencijalno darovitu djecu. Ronald Podgorski jedan je od takvih učenika
Lucija (14) je napravila veliko istraživanje o STEM-u: Mi mladi trebamo paziti čemu vjerujemo
SVE JE SAMA ODRADILA

Lucija (14) je napravila veliko istraživanje o STEM-u: Mi mladi trebamo paziti čemu vjerujemo

Učenica sedmog razreda u zagrebačkoj OŠ Stenjevec Lucija Blažek (14) ispitala je 549 učenika, nastavnika i programera. Zanimalo ju je što znaju o STEM-u