Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
36 komentara

Mobiteli slave 45. rođendan, a kako je izgledao taj prvi poziv?

Mnogima je pametni telefon danas jedini telefon kojeg koriste, a prije 45. godina na današnji je dan obavljen prvi poziv telefonom. Za njega je zaslužan Martin Cooper iz Motorole

Foto: Rico Shen/Wikimedia
36 komentara

Bok Joel, Marty Cooper je. Zovem te sa mobitela. Ali, pravog mobitela. Osobno, ručnog i prijenosnog, prisjeća se Motorolin Martin Cooper prvog poziva mobitelom koji je ostvaren na današnji dan 1973. godine. 

I dok je danas sasvim normalno telefonirati nasred ulice, prije 45 godina takav je prizor bio nešto sasvim novo. Cooper je u Motoroli vodio tim inženjera koji je radio na uređaju koji će postati prvi mobitel, a kad su bili spremni za konferenciju, Cooper je uređaj pokazao novinaru na ulici u New Yorku. Prva osoba koju je odlučio nazvati bio je Joel Engel, koji je za konkurentni AT&T radio na sličnom uređaju. Kako je ispričao za Bloomberg, tada su bila samo dva takva prototipa na svijetu i jedina stvar oko koje su brinuli bilo je, hoće li telefon raditi. 

Cooperov prototip kojim je obavio prvi poziv, kasnije je postao DynaTAC 8000x, prvi komercijalni mobitel na svijetu. Međutim, iako je prvi poziv bio velik korak za razvoj mobilne tehnologije, prošlo je još deset godina dok DynaTAC nije stigao do običnih kupaca. 

Foto: wikipedia

Danas je mobitel, točnije pametni telefon, mnogima sinonim za telefon, a fiksne uređaje sve rjeđe koristimo da bi nekog nazvali. 

- Moderni pametni telefon je tehnološko čudo. Uistinu je nevjerojatno, sve te stvari koje su ugurane u jedan telefon. Ali ja nisam sretan s time. Dijelom je to zato što mislimo da možemo napraviti pametni telefon koji će moći napraviti sve za svakoga, ali znamo da niti jednu stvar ne čini savršeno. Stoga, još je dug put pred nama - rekao je Cooper.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message