Obavijesti

Tech

Komentari 2

'Moje mjesto pod suncem': Djecu treba odgajati da nemaju predrasude prema Drugima...

'Moje mjesto pod suncem': Djecu treba odgajati da nemaju predrasude prema Drugima...
1

Književnice Rujana Jeger, Slavenka Drakulić, te dizajner Mirko Ilić autori su slikovnice "Moje mjesto pod suncem", čijom kupnjom pomažete da djeca ispod razine siromaštva imaju kvalitetne uvjete za učenje

VIDEO

Od sredine rujna u prodaji izdavačke kuće Bodoni (Fraktura), na kioscima Tiska i pri jednom od izdavača - udruzi CeKaDe iz Rijeke - dostupna je slikovnica “Moje mjesto pod suncem”.
Slikovnica je dio nacionalne donatorske kampanje udruge CeKaDe pokrenute prije godinu dana, čiji je cilj prikupiti sredstva za uređenje i opremanje prostora za rad s djecom ispod ruba siromaštva u Rijeci. Inspirativnu slikovnicu koja djecu uči pozitivnim vrijednostima, kao što su uključivost, različitost, ali i sloboda mašte, autorski potpisuju dizajner Mirko Ilić te književnice Slavenka Drakulić i Rujana Jeger. S jednom od autorica, Rujanom Jeger, razgovarali smo o tome kako se i zašto uključila u njezinu izradu i na koji je način slikovnica koncipirana.

Slikovnica je složena kao slagalica

- Moj bivši očuh Mirko, koji se brinuo za mene kao otac od moje sedme godine i s kojim sam uvijek ostala bliska, došao je na ideju slikovnice nakon što je napravio logo za ‘Moje mjesto pod suncem’ želeći pomoći djeci. Bez obzira na to što je Hrvatska uglavnom bijela, u slikovnici su u jednakom broju zastupljena i lica drugih boja, lica s naočalama, s aparatićima za zube, pjegicama i slično, jer je potrebno svu djecu odgajati kao buduće građane svijeta, kako ne bi odrastala s predrasudama prema Drugima. A budući da djeca vole slagalice, jer i bez teksta stimuliraju kreativnost i najjednostavniju verziju interaktivnosti, razmišljao je u tom smjeru. Zatim je pomislio da bi bilo dobro da se ubaci i tekstualni dio, da se pošalju neke važne poruke, pa je nazvao mene i mamu da nam izloži ideju i angažira nas oko tog dijela projekta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Roditelji, čitajte djeci što više'

Rujana je pisala tekst, ali je satima s majkom razgovarala o konceptu, jer se radi o slikovnici za manju djecu.
- Ja nemam iskustvo majčinstva, ali se živo sjećam kako mi je mama čitala, pa me naučila i čitati i pisati još prije škole. Mi ionako često razgovaramo o tekstovima koje pišemo, o knjigama itd. Mene je zanimalo kako navesti roditelje na interakciju s djecom na ‘old school’ način, a željela sam promovirati neke vrijednosti kojih je u današnjem društvu nedovoljno ili se nedostatno promiču. 
Stoga ovo nije slikovnica za djecu u užem smislu, nego je baš namijenjena zajedničkom čitanju, jer roditelja navodi da djetetu objasni apstraktnije koncepte, poput dobrote, suosjećajnosti, različitosti itd. Slike će ih, nadajmo se, navesti da prihvate druge onakve kakvima jesu i da ih ne sude po boji kože ili izgledu - djeca mogu biti okrutna prema onima koji su različiti, što sam i sama osjetila na svojoj koži kao ‘cvikerašica’ - navodi Rujana i poručuje odraslima: 
- Nađite vremena za svoju djecu i pomozite neprivilegiranoj djeci kupnjom slikovnice jer cjelokupan je prihod namijenjen kampanji Moje mjesto pod suncem.

Izdavači su slikovnice CeKaDe, izdavačka kuća Bodoni i 24sata, a online kupnja slikovnice moguća je putem web shopa Frakture, na https://fraktura.hr/moje-mjesto-pod-suncem.html, u knjižarama i na kioscima Tiska.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto