Obavijesti

Tech

Komentari 35

Mozak svinje vratili su u život nakon smrti: Mogu li i ljudski?

Mozak svinje vratili su u život nakon smrti: Mogu li i ljudski?
1

Zahvaljujući BrainExu, neke stanične i molekularne funkcije u svinjskom mozgu ostale su sačuvane satima nakon smrti, pokazala je studija objavljena u časopisu Nature

VIDEO

Skupina znanstvenika pod vodstvom profesora Nenada Šestana s američkog Sveučilišta Yale razvila je BrainEx. Riječ je o sustavu koji može zaštiti mozak sisavaca od oštećenja nekoliko sati nakon smrti, javljaju večeras svjetski mediji. 

Zahvaljujući BrainExu, neke funkcije u svinjskom mozgu ostale su sačuvane i satima nakon smrti, pokazala je studija objavljena u časopisu Nature. 

Tijekom eksperimenta, znanstvenici su mozgove nekoliko svinja spojili na sustav koji je u njih pumpao tekućinu koja je predstavljala zamjenu za krv. Mozgu su tako uspjeli vratiti neke osnovne funkcije, ali životinjama ipak nisu vratili svijest.

Osim Nenada Šestana, u istraživanju je sudjelovao još jedan hrvatski znanstvenik, mladi Osječanin dr. Zvonimir Vrselja, koji je zajedno sa Stefanom G. Danieleom prvi autor studije.

- Kroz ovu studiju došli smo do dva glavna zaključka. Prvo, veliki mozak sisavca ima mogućnost povratka cirkulacije i nekih molekularnih i staničnih funkcija nekoliko sati nakon smrti. Naši rezultati ukazuju na to da je smrt stanica i organa proces koji se odvija postupno kroz vrijeme, odnosno nije jedan događaj – pojasnio nam je Nenad Šestan, profesor neuroznanosti, genetike, komparativne medicine i psihijatrije na Yaleu za Jutarnji list.

- Drugo, ovo je novi model u istraživanju mozga i potencijalno drugih organa nakon smrti. Primjenom ove tehnologije potencijalno bismo mogli osmisliti nove terapije za moždani udar i druge bolesti u kojima stanice ljudskog mozga umiru. Međutim, trebamo biti vrlo oprezni, a ne senzacionalni, u interpretaciji naše studije, jer mi još nismo ni blizu te moguće primjene – dodao je Šestan.

Znanstvenici ističu i kako je važna temeljita rasprava o tome treba li ovu tehnologiju primijeniti na ljudskom mozgu. 

- Ako se potencijalno jednog dana primijeni na ljudskom mozgu, onda to treba učiniti po strogim etičkim standardima i pod nadzorom, kaže Šestan. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle