Obavijesti

Tech

Komentari 3

Na danima pasive predstavljena budućnost gradnje

Na danima pasive predstavljena budućnost gradnje
8

Osmu godinu zaredom u režiji prof. Ljubomira Miščevića na Arhitektonskom fakultetu održan je trodnevni stručni skup na temu najnaprednije energetski učinkovite arhitekture

VIDEO

Od 13. – 15.11. više od 200 sudionika slušalo je o inovativnim projektima i ostvarenjima iz Hrvatske i EU, najnovijoj regulativi vezanoj uz energetsku učinkovitost, zelenoj, održivoj javnoj nabavi i najnovijim trendovima. Gostovali su predavači iz cijele regije donoseći iskustva iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Češke i Hrvatske. 

Oni koji se nisu mogli pridružiti fizički, pridružili su se virtualno iz Zadra, Osijeka, Žminja, Šibenika i Koprivnice otkuda smo u izravnom prijenosu pratili prvu ECO-SANDWICH® implementaciju fasadnog ventiliranog predgotovljenog sustava od recikliranog građevinskog materijala. Predstavljeni su projekti koji Hrvatsku stavljaju uz bok zemljama zapadne Europe, kao što je znanstveni projekt „Campus Living Lab“, „Mayors in Action“ gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, A+ vrtići budućnosti, moderne kuće od slame i sl. Prezentirana su iskustva iz prve ruke o životu u pasivnoj kući, a organizirani su i stručni obilasci.

Predstavljena je knjiga Sanele Klarić sa Sveučilišta Burch u Sarajevu o vrijednim tradicionalnim prirodnim materijalima i njihovom značaju te nepreglednim ekonomskim mogućnostima cijele regije bogate kvalitetnim sirovinama ali i znanjem. Maja Roso Popovac u svojoj knjizi objedinila je najznačajnije stare mostove Bosne i Hercegovine, ujedno i podijelila je pozitivna iskustva i primjere iz Češke, a Zvonko Pađan razotkrio je „Tajni suživot prirode i arhitekture“ u svojoj posljednjoj knjizi. Izloženi su i ekološki i energetski učinkoviti projekti slovenske komore arhitekata za nagradu „zelena olovka“. 

U službi promocije inovativnih tehnologija na danima pasivne kuće sudjelovali su i predstavnici medija, a prezentiran je i projekt 24 sata - Niskoenergetska kuća A-Ž kao primjer promocije i edukacije šire javnosti o mogućnostima uštede i poboljšanja kvalitete stanovanja u niskoenergetskoj kući.

Sudeći po inovativnim projektima prezentiranim na 8. danima pasivne kuće, budućnost je zelena. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Kolika je opasnost od požara u niskoenergetskoj kući?
KORISNO

Kolika je opasnost od požara u niskoenergetskoj kući?

Požar osim ljudskih žrtava i neposredne materijalne štete predstavlja i veliku opasnost za okoliš. Da drvene kuće bolje podnose požar od klasičnih kuća zidanih opekom mnogima zvuči kontradiktorno.

Neka vaša nekretnina ne bude rupa bez dna
ZAŠTITA IMOVINE

Neka vaša nekretnina ne bude rupa bez dna

Posjedovanje vlastitog doma za mnoge je iznimno važna stavka u životu, što potvrđuje i podatak da je čak 92 posto nekretnina u Hrvatskoj u privatnom vlasništvu
Od ideje do useljenja u niskoenergetsku kuću
USELJENJE

Od ideje do useljenja u niskoenergetsku kuću

Za cijenu stana u Zagrebu u samo 4 mjeseca izgradili su kuću samo 25 minuta od centra Zagreba. Pročitajte o gradnji niskoenergetske montažne kuće – od ideje do useljenja u 10 koraka