Obavijesti

Tech

Komentari 1

Na informatičkoj olimpijadi CEOI, hrvatski srednjoškolci osvojili sedam medalja

Na informatičkoj olimpijadi CEOI, hrvatski srednjoškolci osvojili sedam medalja

Jedan od naših osvajača zlatne medalje, Dorijan Lendvaj, osvojio je najviše bodova u ukupnom poretku i time postao apsolutni pobjednik natjecanja

VIDEO

Na 28. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi - CEOI 2021, koja se od 1. do 5. rujna održala u online formatu, a domaćin je bio Zagreb, mlada hrvatska informatička reprezentacija osvojila je sedam medalja.
U konkurenciji 48 natjecatelja iz 11 zemalja (Austrija, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Švicarska) mladi hrvatski informatičari osvojili su dvije zlatne, jednu srebrnu i četiri brončane medalje, čime je Hrvatska zauzela odlično drugo mjesto u ukupnom poretku, odmah iza Poljske.

Jedan od naših osvajača zlatne medalje, Dorijan Lendvaj, osvojio je najviše bodova u ukupnom poretku i time postao apsolutni pobjednik natjecanja.

Republiku Hrvatsku na natjecanju su zastupala dva tima- jer domaćin natjecanja ima pravo i na dodatni tim-  sastavljena od ukupno osam učenika srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi i Izbornim pripremama.

Voditelji reprezentacije bili su Nikola Dmitrović, prof. savjetnik, odgovorni voditelj i Gabrijel Jambrošić, stručni voditelj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pobjednik natjecanja, Dorijan Lendvaj, dugogodišnji je član Robotičko- informatičkog kluba Popovača, a većina ostalih natjecatelja članovi su Zagrebačkog računalnog saveza. Obje udruge, zajedno s još tridesetak drugih, članice su Hrvatskog saveza informatičara.

Prema pravilima, CEOI natjecanje sastoji se od rješavanja šest problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskom jeziku C++ i Python pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika do 20 godina starosti i dva voditelja.

Natjecanje je organizirao je Hrvatski savez informatičara, a na čelnim funkcijama u organizaciji bili su Ivan Paljak, predsjednik Znanstvenog povjerenstva, Matej Ferenčević, predsjednik Povjerenstva za provedbu i evaluaciju dok je Krešimir Malnar bio predsjednik i izvršni direktor tog natjecanja.

Nastup naših mladih informatičara na 28. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi i stručne pripreme koje su prethodile nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara, dok je XV. gimnazija pružila domaćinstvo nastupu naših natjecatelja.

Program se financirao iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružile su Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom
SVJETSKI TJEDAN NOVCA

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom

Hrvatska udruga banaka pripremila je cjelogodišnje programe financijske pismenosti za učenike i nastavnike, te mlade poduzetnike, "Financije za nove generacije". Obuhvatit će čak 17.000 učenika i 500 nastavnika

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
MUKE OKO NACIONALNIH ISPITA

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, polagat će ispite iz osam predmeta. U nekim školama govore da će testovi utjecati na ocjene, no to nije točno
Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?
SUDJELUJE CIJELA HRVATSKA

Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?

Kviz udruga Šibenik organizira Nacionalnu kviz ligu za učenike srednjih škola. Interes je toliki da redovito sudjeluje više stotina natjecatelja iz cijele Hrvatske. U ovoj sezoni najbolji su bili 'Đakovačkih pet'