Tech

Komentari 8

Na vagi: Tri razloga za i tri razloga protiv 'kulture selfieja'

Na vagi: Tri razloga za i tri razloga protiv 'kulture selfieja'

Selfie je postao neizostavni dio kulture, sviđalo se to nekima ili ne, a znanstvenici su proučavali kako na nas utječe i otkrili pozitivne i negativne posljedice

Selfie ili kako ga se pokušalo prevesti na hrvatski  - sebeslik (sebić), danas nedvojbeno više nije fenomen nad kojim ćemo se zgražati već sastavni dio naše kulture - selfie objavljuju američki predsjednik Barack Obama i papa Franjo, a riječ je još 2014. ušla u Oksfordski rječnik.

U moru senzacionalističkih otkrića kako selfie utječe na ljude i na društvo i nekoliko suvremenih istraživanja koja su već provedena o selfiejima izdvojili smo 3 pozitivna i 3 negativna utjecaja:

1. Selfie je umjetnost

Selfie nije ništa drugo doli autoportret i može ga se promatrati kao izraz kreativnosti osobe koja ga je snimila, tvrdi sveučilišni profesor psihologije Keith Campbell. Nekad su umjetnici slikali autoportrete uljem na platnu i izlagali u galerijama, danas ih slikaju pametnim telefonima i izlažu na društvenim mrežama.

2. Selfie je dobar za samopouzdanje

Dijeljenjem svojih slika koje smo sami snimili i kojima smo zadovoljni dobivamo osjećaj kontrole nad time kako nas drugi ljudi doživljavaju, a to povećava samopouzdanje - pokazalo je istraživanje.

3. Selfie stvara bolje uspomene

Kao uspomene s putovanja više nemamo samo fotografije krajolika nego možemo sebe fotografirati u tom krajoliku i tako stvoriti uspomenu koja prenosi više emocija. Još jedno istraživanje pokazalo je da nas selfieji ne otuđuju, nego upravo suprotno - pomažu stvaranju veza i uspomena.