Obavijesti

Tech

Komentari 6

'Najjači teleskop promijenit će način na koji se shvaća svemir'

'Najjači teleskop promijenit će način na koji se shvaća svemir'
8

Golema mreža teleskopa i antena trebala bi se početi graditi 2016. godine, a za nju će trebati i najsnažnije računalo na svijetu. Zauzimat će 4900 kvadratnih kilometara

VIDEO

Temeljna pitanja o našem svemiru na koja još čekamo odgovore, mogla bi ih dobiti nakon što se izgradi golema radio teleskopska mreža vrijedna skoro 12 milijardi kuna.

Voditelji projekta Square Kilometre Array (SKA teleskop) sastat će se u Amsterdamu 3. travnja te će raspravljati o lokaciji sustava koji se prostire na čak 4900 kvadratnih kilometara. Gradnja bi trebala početi 2016. godine, a plan je da sustav proradi 2024. godine.

- Ovo će imati snažan utjecaj na način na koji shvaćamo naše mjesto u svemiru te kako razumijemo njegovu prošlost i budućnost - rekao je  direktor projekta Michiel van Haarlem, uvjeren u to da će otkriti nove stvari.

Sustav bi trebao prikupljati toliko podataka da će trebati superračunalo snažno kao milijardu osobnih računala da bi ih obradio. Sastojat će se od više tisuća tanjura kojima je ukupna površina jedan kvadratni kilometar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako bi postigli visoku osjetljivost i visoku rezoluciju slika, antene će  biti gusto smješten u središnjem području, a potom logaritamski u pet krakova koji se šire od središta.

Ian Griffin iz britanskog udruženja istraživačkih i znanstvenih centara rekao je za Daily Mail da će ovaj projekt astronomima dati fantastičan alat koji bi mogao unijeti revoluciju u naše shvaćanje svemira.

- Svojom golemom površinom teleskop će prikazati nevjerojatne detalje u galaksijama, omogućiti nova istraživanja i otkrića novih detalja nastanka svemira - rekao je Griffin.

Znanstvenici vjeruju da će ovo biti i najbolji alat za otkrivanje života izvan našeg sustava. Navode da će biti toliko osjetljiv da može detektirati radar na zračnoj luci na planetu koji je udaljen 50 svjetlosnih godina. 

Procjena je kako će sustav svaki dan proizvesti 100 puta više podataka od sadašnjeg dnevnog internet prometa ili dovoljno da se napuni 15 milijuna iPoda od 64GB.

Da bi svi podaci dolazili do računala trebat će im količina optičkih kabela kojima dvaput mogu omotati Zemlju, a superračunalo koje bi ih obrađivalo morat će biti 1000 puta snažnije od najjačih danas. 

U projekt je uključeno 67 organizacija u 20 zemalja, a glavni kandidati za izradu mreže su Australija i jug Afrike.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje