Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Najstariji crtež koji je narisao čovjek je prapovijesni 'hashtag'

Apstraktni crtež s nekoliko prekriženih linija, koji pomalo nalikuje 'hashtagu', djelo je lovaca-sakupljača prije otprilike 73.000 godina i vjerojatno najstariji poznati ljudski crtež

Researchers work inside Blombos Cave on South Africa's southern coast
Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
5 komentara

Možda je to simbol internetskog doba, ali znanstvenici tvrde da je prapovijesni crtež nalik današnjem 'hashtagu', otkriven na kamenu u južnoafričkoj špilji, vjerojatno najstariji poznati ljudski crtež. 

Apstraktni crtež s nekoliko prekriženih linija, koji pomalo nalikuje 'hashtagu', djelo je lovaca-sakupljača prije otprilike 73.000 godina. 

To znači da je za 30 tisuća godina stariji od svih dosad poznatih apstraktnih crteža iz Afrike, Europe i jugoistočne Azije. 

A stone flake discovered in Blombos Cave on South Africa's southern coast | Autor: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Otkriven je u špilji Blombos, smještenoj oko 300 kilometara istočno od Cape Towna.

Iako je crtež rudimentaran, činjenica da je napravljen tako davno značajan je jer upućuje na postojanje modernih kognitivnih sposobnosti naše vrste, Homo sapiensa, tijekom razdoblja koje se u znanosti naziva srednjim kamenim dobom.  

Crtež je napravljen okerom, prirodnim pigmentom koji je Homo sapiens koristio prije najmanje 285.000 godina. Ima šest okomitih linija presječenih s trima vodoravnima. Pronađen je na kamenčiću dugom četiri i širokom nešto više od centimetra.

"Nagli prekid linija ukazuje na to da se radi samo o fragmentu i da je izvorni crtež bio na većoj površini. Vjerojatno je u cijelosti bio i složeniji", rekao je arheolog Christopher Henshilwood, koji je vodio istraživanje i objavio ga u časopisu Nature. 

The interior of Blombos Cave on South Africa's southern coast | Autor: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

"Ne bih to nazvao umjetnošću. To je definitivno apstraktan dizajn i sigurno je imao neko značenje za autora te vjerojatno bio dio zajedničkog sustava simbola koji su razumjeli ljudi iz te skupine", dodao je. 

Homo sapiens pojavio se u Africi prije 315.000 godina i kasnije proširio svijetom.  

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message