Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Napravili ga Hrvati: Robot se vozi sam i nosi 800 kg tereta

Početkom godine na CES-u u Las Vegasu vidjeli smo robota na kojem je radio i tim iz Gideon Brothersa. No mlada hrvatska kompanija sada je napravila i vlastitog robota s naprednim sustavom kretanja kroz prostor

Foto: Ivan Hruškovec/24sata
9 komentara

Autonomni robot koji nosi 800 kilograma tereta dizajniran je tako da se može sigurno kretati oko ljudi, opreme i drugih strojeva koji se kreću, a napravili su ga hrvatski stručnjaci iz tvrtke Gideon Brothers

Tvrtka koju je nakon Farmerona pokrenuo Matija Kopić predstavila je svog prvog komercijalnog robota u srijedu, a ovaj autonomni logistički robot kroz tri pilot projekta kreće u upotrebu u Atlantic Grupi, Orbicu i Tokiću. Predstavljajući svog robota rekli su kako iz Zagreba kreće europska robotska revolucija.

Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Matija Kopić je izjavio kako je u planu za sljedeću godinu proizvesti 50-ak ovakvih robota. To će pokriti potrebe za ova tri projekta, ali i za, kako je rekao, puno veće klijente.

Foto: Gideon Brothers

Iz Gideona kažu kako je robot opremljen sustavom autonomije koji se temelji na vizualnoj percepciji, odnosno kombinira tehnologjiu dubinskog učenja sa stereoskopskim kamerama čime nastaje sljedeća generacija robotskog vida. Naime ovaj sustav je jednako pouzdan kao LIDAR, kakav se nalazi u autima, ali je deset puta jeftiniji i bogat podacima. 

- Za sada sa vizualnom percepcijom želimo postići da robot razumije koje objekte susreće u prostoru kako bi bolje autonomno navigirao u tom prostoru i kako bi bio sigurniji za čovjeka od LIDAR-a i nekih drugih rigidnih fiksnih tehnologija - rekao je Kopić i dodao da im vizualni podaci omogućuju da robota koriste na različite načine.

Za sada planiraju proizvodnju svojih robota držati u Zagrebu, ali gledajući prema 2020. godini i iza toga, Kopić je rekao kako znaju da će se morati okrenuti outsourcingu komponenti kako bi zadovoljili potražnju. Što se tiče robota, Kopić kaže da se mogu koristiti u bilo kojem proizvodnom okruženju jer su ti intralogistički procesi univerzalni, stoga se i nadaju potencijalno ogromnom tržištu.

POSAO U STARTUPU Odbio sam velik novac vani, ali nisam lud kao što bi neki mislili

Hrvatski robotičari su objavili i kako je u njihovu kompaniju 21 investitor u proteklih 10 mjeseci uložio ukupno 16,3 milijuna kuna. U prvom tromjesečju ove godine prikupili su i 460.000 eura od niza anđela investitora, koje predvodi Taavet Hinrikus, suosnivač TransferWisea. 

Foto: Ivan Hruškovec/24sata

A home assistant robot holds a microphone for Alexander Huang, founder and CEO of Aeolus Robotics during Pepcom's Digital Experience in Las Vegas NAVALA ROBOTA Na robotu koji čisti po kući i pomaže starijima radili i Hrvati

- Imamo tu sreću da živimo u nevjerojatnom dobu – ono o čemu su brojni teoretičari i sanjari robotike u proteklim desetljećima i stoljećima mogli samo sanjati danas se ubrzano ostvaruje. Podrška naših investitora i klijenata potvrđuje naše uvjerenje da će autonomni roboti opremljeni vizualnom percepcijom duboko – i pozitivno – promijeniti naše društvo  - rekao je glavni izvršni direktor Matija Kopić. Inače, u Gideonu radi pet doktora znanosti i 26 magistara s područja hardvera i softvera. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message