Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Na robotu koji čisti po kući i pomaže starijima radili i Hrvati

Aeolus je robot visoko poput 12-godišnjeg djeteta, a trebao bi biti kućni pomoćnik budućnosti. Ima ruke koje mu omogućuju da pokupi robu s poda, usisava ili mete podove te bi mogao biti od pomoći starijima

A home assistant robot holds a microphone for Alexander Huang, founder and CEO of Aeolus Robotics during Pepcom's Digital Experience in Las Vegas
Foto: STEVE MARCUS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
6 komentara

Niz kompanija na ovogodišnjem CES-u prikazao je svoje robote, a Aeolus je dizajniran da bude pravi robotski kućni pomoćnik, na kojem je radio i tim iz hrvatskog startupa Gideon Brothers. 

Robota istoimene tvrtke Aeolus Robotics mnogi nazivaju i Rosie, prema robotu iz serije Jetsons, a za razliku od raznih robotskih uređaja, ona ima ruke koje joj omogućuju da obavi različite zadatke. Pomoću različitih nastavaka, Rosie će tako moći pokupiti odjeću s poda i pospremiti je u kantu za rublje ili usisati i pomesti pod, ali i integrirati se s postojećim sustavima poput Amazonove Alexe i Google Homea. 

Direktor kompanije Alexander Huang uspoređuje cijenu robota s obiteljskim prekooceanskim odmorom i kaže kako Aeolus pretvara u stvarnost san o posjedovanju pravog kućanskog robota koji će omogućiti da se bavite drugim stvarima. No da ne bi mislili da on omogućuje lijenost, Huang napominje za Mashable da je to pravi asistent za kojeg vjeruje da bi mogao pomoći starima i nemoćnima s obavljanjem kućanskih zadataka. 

Njegovi senzori prepoznaju različite članove obitelji, a može pratiti i različite hitne situacije, poput požara, ili osluškivati poziv u pomoć i pozvati hitne službe. Osim toga, robot bi trebao i stalno dobivati nadogradnje te učiti i biti bolji. 

Marko Lukunić/PIXSELL | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL/HNK Hajduk Foto: Marko Lukunić/PIXSELL/HNK Hajduk

Upravo ta robotska ruka koja omogućuje robotu da bude svestran radi uz pomoć softvera iz Hrvatske. Osječki Gideon Brothers je tvrtka koju je osnovao Matija Kopić nakon prodaje Farmerona, a oni su sudjelovali u razvoju softverske podrške za robotsku ruku, ali i simulacijskih alata za ispitivanje performansi robota, vizualizacijskih alata za upravljanje mobilnošću te sustava za integraciju komponenti i testiranje robotskih performansi, piše Jutarnji. Inače, sam robot u prodaji bi trebao biti krajem ove godine.

Foto: me.mum

No Gideon nije jedina hrvatska tvrtka koja se predstavlja na ovogodišnjem CES-u. Nove partnere i proboj na američko tržište traži mladi karlovački poduzetnik Albert Gajšak sa svojom konzolom MakerBuino, a tu je i Me.Mum poduzetnice Maje Bujas. Radi se o nastavku za mobitele koji izgleda poput dodatne leće, a služi za skeniranje sline i boljeg utvrđivanja plodnih dana. Od naših tvrtki u Vegasu se, kao i svake godine, predstavlja Zipato s rješenjima za dom te kozmetička kuća Foreo.

Roboti otkazali poslušnost

Sonyjev robotski pas Aibo koji reagira na komande i ponaša se poput pravog psića oduševio je brojne  na CES-u, ali je i pokazao da je prilično svojeglav i to tijekom prezentacije sa šefom kompanije. Dok je Kazuo Hirai govorio o tome kako ovaj autonomni robot brzo može postati član obitelji, robot ga je samo ignorirao, a Hirai je samo prokomentirao kako je "malo nervozan".

Foto: KIM KYUNG-HOON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL A combination photo shows Sony Corp's entertainment robot "aibo" at its demonstration in Tokyo A combination photo shows Sony Corp's entertainment robot "aibo" at its demonstration in Tokyo, Japan November 1, 2017. REUTERS/Kim Kyung-Hoon KIM KYUNG-HOON

Sličnih problema imao je i LG tijekom prezentacije robota CLOi. Sve je krenulo dobro s prikazivanjem mogućnosti ovog kućnog asistenta i postavljanjem pranja rublja, no potom je robot zašutio. ThinQ sustav koji stiže u LG-jeve kućanske uređaje trebao bi omogućiti glasovno upravljanje i automatizirani rad, no kad su preko robota pokušali odraditi nekoliko naredbi, CLOi je samo šutio.

David Vanderwaal, vice president of marketing at LG Electronics U.S.A, talks about the LG Cloi home robot during an LG news conference at the 2018 CES in Las Vegas | Autor: STEVE MARCUS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: STEVE MARCUS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message