Obavijesti

Tech

Komentari 11

Napravili robota koji sam zna napraviti alate koji mu trebaju

Napravili robota koji sam zna napraviti alate koji mu trebaju
3

Nama ljudima sasvim je logično da ćemo naći alat ili ga izraditi, nađemo li se pred zadatkom koji ne možemo sami napraviti. S robotima je situacija znatno drugačija..

VIDEO

Dizajnirati robota koji će napraviti sve zamislive alate koji će mu trebati iznimno je teško. No, znanstvenici sa švicarskog sveučilišta ETH rade na robotu koji će napraviti samo jedan alat da obavi zadatak, u ovom slučaju prenošenje vode s jednog na drugo mjesto. 

Naoružali su pametnog robota pištoljem za vruće ljepilo i dali mu mogućnost da sam izradi alat. U videu koji su objavili, robot koristi ljepilo kako bi, sloj po sloj, izradio šalicu koju je potom zalijepio za sebe da bi mogao prenijeti vodu.

I dok ovo podsjeća na 3D printanje, radi se o tome da je takvu plastiku teško pričvrstiti na robota, tj. onda bi trebao imati hvataljke ili alate za držanje, a smisao ovog pokusa je da to učini nepotrebnim. 

Iako je robot odradio cijeli zadatak sam, planiranje i programiranje svega što će napraviti bilo je na znanstvenicima. Ono što je fascinantno je da pokazuje kako ćemo robotima moći dati neki zadatak, a oni će moći napraviti alat i izvršiti ga. Također, u budućnosti će robot moći imati i neki drugi način izrade cijelog niza predmeta koje će imati u bazi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11

VIDEO

Stručnjaci: 'El Nino će se kasnije ove godine pretvoriti u La Ninu'. Evo kakvo vrijeme to donosi
EKSTREMNI UVJETI SLABE

Stručnjaci: 'El Nino će se kasnije ove godine pretvoriti u La Ninu'. Evo kakvo vrijeme to donosi

WMO je objavio da postoji 60 posto šansi da će se uvjeti La Nine pokazati između srpnja i rujna, te 70 posto između kolovoza i studenog.

Japanski automobilski divovi u problemima: Lažirali su podatke o svojim testovima za sigurnost
PROBLEMI U JAPANU

Japanski automobilski divovi u problemima: Lažirali su podatke o svojim testovima za sigurnost

Nepravilnosti su otkrivene i u izvješćima Honde, Suzukija i Yamaha Motora, izvijestili su iz ministarstva, dodavši da su Toyoti, Mazdi i Yamahi naredili da obustave isporuke nekih vozila i da planiraju inspekciju u glavnom sjedištu Toyote u prefekturi Aichi
Kineska lunarna  sonda skupila je podatke s tamne strane Mjeseca: Čeka se njen povratak
VELIKI POTHVAT

Kineska lunarna sonda skupila je podatke s tamne strane Mjeseca: Čeka se njen povratak

Chang'e-6, koji je dobio ime po mitskoj kineskoj božici Mjeseca, lansiran je 3. svibnja u južnoj kineskoj otočnoj pokrajini Hainan