Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Otkrijte kako je biti na Marsu uz video koji je objavila NASA

NASA je objavila dosad najkvalitetniji video u 360 stupnjeva, za koji je zaslužan rover Curiosity, koji vam omoguće virtualnu turneju površinom Crvenog planeta.

NASA
Foto: NASA
12 komentara

Ako vas se dojmio film Marsovac sada imate najbolju priliku usporediti koliko je Hollywood doista uspio prikazati vjernu sliku površine Crvenog planeta. NASA je objavila novi, dosad najkvalitetniji video u 360 stupnjeva koji vam omogućuje virtualnu turneju površinom Marsa. 

Video je nastao spajanjem fotografija koje je snimio rover Curiosity 18. prosinca prošle godine. Prizor koji vidite je pustinja Namib s pogledom na planinu Sharp. Curiosity je slike snimio 1197. sola (dan na Marsu), što je puno više nego je u filmu Matt Damon proveo zatočen na Marsu. Dan na Marsu je otprilike 40 minuta dulji od dana na Zemlji. 

Prvu verziju ovog videa NASA je već objavila 30. siječnja, no tada video nije davao dobru orijentaciju pa ga je bilo teško gledati, a kamoli dobiti ugođaj kao da ste na površini Marsa. Sada je to popravljeno i imate puno ljepši pogled i uvid u to kako površina Marsa doista izgleda. 

Use your smart phone to explore Mars with me in 360 degrees. #FromWhereIStand

Posted by NASA’s Curiosity Mars Rover on Saturday, January 30, 2016
 

Curiosity se proslavio i selfijem s Marsa koji je iskombiniran od 57 fotografija koje su snimljene 19. siječnja ove godine. Slavni rover ima čak 17 kamera, no ne koristi se sve za fotografiranje, nego za navigaciju, izbjegavanje opasnosti i znanstvene analize. 

Rover se nalazi na površini Marsa od 6. kolovoza 2012. godine, a glavna mu je misija omogućiti procjenu je li Mars ikad podržavao život

Veliki napredak ostvaren je prošloga proljeća kada je Curiosity otkrio jedinstvenu formaciju kamenja Garden City koja sugerira da je Mars imao periode kada je bilo vode na površini. Također, otkriveni su dokazi da je Mars imao i tekuću vodu

Što će sljedeće otkriti Curiosity?

Tema: UpTech

Možda vas zanima i ovo:
Message