Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
7 komentara

'Naše robote traži cijeli svijet': U mlade Hrvate ulažu milijune

Temu broja povodom 5000. broja 24sata uredili su Ivan Đikić i Marlena Boganović. Gideon Brothers radi na autonomnom robotu za skladišta koji ima jedinstvenu tehnologiju vizualne percepcije

Zagreb: Osječki startup Gideon Brothers predstavili prvog hrvatskog industrijskog robota
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
7 komentara

Europska robotska revolucija krenula je iz Zagreba! Tim su riječima prije četiri mjeseca svoj novi projekt predstavili hrvatski stručnjaci iz tvrtke Gideon Brothers.

Tad su javnosti pokazali svog prvog komercijalnog robota. Autonomni logistički robot, koji nosi 800 kilograma tereta i dizajniran je tako da se može sigurno kretati oko ljudi, opreme i drugih strojeva koji se kreću, kroz tri pilot-projekta krenuo je u uporabu u Atlantic Grupi, Orbicu i Tokiću.

Zagreb: Osječki startup Gideon Brothers predstavili prvog hrvatskog industrijskog robota | Autor: Zarko Basic/PIXSELL Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Matija Kopić, koji je tvrtku Gideon Brothers pokrenuo nakon Farmerona, izjavio je kako je u planu za ovu godinu proizvesti 50-ak ovakvih robota. To će pokriti potrebe za ova tri projekta, ali i za, kako je rekao, puno veće klijente.

Ono što su mladi hrvatski robotičari postigli, a revolucionarno je u robotici, sustav je autonomije koji se temelji na vizualnoj percepciji, odnosno kombinira tehnologiju dubinskog učenja sa stereoskopskim kamerama, čime nastaje sljedeća generacija robotskog vida.

'KREĆE ROBOTSKA REVOLUCIJA' Napravili ga Hrvati: Robot se vozi sam i nosi 800 kg tereta

- Zasad s vizualnom percepcijom želimo postići da robot razumije koje objekte susreće u prostoru kako bi bolje autonomno navigirao u tom prostoru te kako bi bio sigurniji za čovjeka od LIDAR-a i nekih drugih rigidnih fiksnih tehnologija - rekao je Kopić i dodao kako im vizualni podaci omogućuju da robota koriste na različite načine.

Zagreb: Osječki startup Gideon Brothers predstavili prvog hrvatskog industrijskog robota | Autor: Zarko Basic/PIXSELL Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Zasad planiraju proizvodnju robota držati u Zagrebu, ali će, kako su nam rekli, morati pokrenuti proizvodnju komponenti u inozemstvu kako bi zadovoljili potražnju. Što se tiče robota, Kopić kaže da se mogu koristiti u bilo kojem proizvodnom okruženju, stoga se i nadaju potencijalno velikom tržištu. Hrvatski robotičari su objavili i kako je u njihovu kompaniju 21 investitor u deset mjeseci prošle godine uložio ukupno 16,3 milijuna kuna. U prvom tromjesečju 2018. prikupili su i 460.000 eura od niza anđela investitora, koje predvodi Taavet Hinrikus, suosnivač TransferWisea.

POSAO U STARTUPU Odbio sam velik novac vani, ali nisam lud kao što bi neki mislili

- Imamo tu sreću da živimo u nevjerojatnom dobu. Ono o čemu su brojni teoretičari i sanjari robotike u proteklim desetljećima i stoljećima mogli samo sanjati, danas se ubrzano ostvaruje. Podrška naših investitora i klijenata potvrđuje naše uvjerenje da će autonomni roboti opremljeni vizualnom percepcijom duboko - i pozitivno - promijeniti naše društvo - rekao je glavni izvršni direktor Matija Kopić. Inače, u Gideonu radi pet doktora znanosti i 26 magistara s područja hardvera i softvera.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message