Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
30 komentara

Proždire sve pred sobom: Našli crnu rupu koja se najbrže širi

Da se nalazi u središtu naše galaksije ova supermasivna crna rupa bi izbrisala šansu za svaki oblik života, a toliko je proždrljiva da je i nezamislivo sjajna

Foto: ESA/NASA
30 komentara

Australski astronomi otkrili su novu ekstremno proždrljivu crnu rupu koja je najbrže rastuća u svemiru. Crne rupe obično gledamo kao najtamnije objekte u svemiru koji gutaju sve, pa čak i svjetlo, međutim ova je zbog svog apetita nezamislivo sjajna. 

- Ova crna rupa toliko brzo raste da je na tisuće puta sjajnija od cijele galaksije, za što su zaslužni svi plinovi koje svaki dan proguta, a koji uzrokuju ogromna trenja i vrućinu - navodi u priopćenju Christian Wolf sa Australskog nacionalnog sveučilišta

Supermasivna crna rupa svaki drugi dan proguta masu ekvivalentnu našem suncu, a da se nalazi u središtu naše galaksije izbrisala bi šansu za svaki oblik života na Zemlji zbog ogromnog zračenja koje emitira. Wolf je pojasnio kako bi nam se na nebu činila 10 puta sjajnijom od punog mjeseca da se nalazi u našoj galaksiji i svojom snagom bi zaklonila sve druge zvijezde. 

Kako bi dodatno dočarali ogromnu veličinu ove crne rupe, procjene su da je 20 milijardi puta veća od našeg sunca. Srećom, bizarna crna rupa jednako bizarnog imena SMSS J215728.21-360215.1, nalazi se 12 milijardi svjetlosnih godina od nas.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message