Tech

Komentari 40

Ne nasjedajte na ucjenu koju ste možda jutros dobili na mail

Ne nasjedajte na ucjenu koju ste možda jutros dobili na mail

Tisuće korisnika maila diljem Hrvatske jutros je dobilo mail kojim netko od njih pokušava iskamčiti bitcoin u protuvrijednosti 950 eura 'kako se ne bi objavile njihove osjetljive snimke'. Ignorirajte ih

Danas bilježimo povećan broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun za uplatu je u trenutku pisanja ovog upozorenja već izvršeno najmanje 5 uplata. Na stranicama usluge Bitcoin Abuse Database za navedenu Bitcoin adresu zabilježena je već 41 prijava i isključivo se radi o prijavama vezanima uz zlonamjerne poruke pisane na hrvatskom jeziku, javlja Computer Emergency Response Team - Cert.

- Metodu kojom napadač pokušava ostvariti financijsku dobit temelji na objavljivanju navodnih osjetljivih snimaka žrtve koja je primila ucjenjivačku poruku ako žrtva ne izvrši uplatu u Bitcoin vrijednosti od 950 eura. Kako bi poruku učinio što uvjerljivijom, napadač je lažirao adresu pošiljatelja kako bi bila istovjetna adresi primatelja. Također, svaka ucjenjivačka poruka zabilježena u našem sustavu poslana je s različite IP adrese.

- Ucjenjivač navodi da posjeduje snimke s web kamere žrtvinog računala kojoj je pristupio dok je žrtva navodno pregledavala web stranice pornografskog sadržaja. Pri tome prijeti objavom navodne “ponižavajuće” video snimke svim žrtvinim kontaktima koje je prikupio s Facebooka i e-maila, piše Cert.

- Važno je napomenuti kako poruka elektroničke pošte ne sadrži nikakav zlonamjerni sadržaj, a korisnike savjetujemo da ovu i sve ostale poruke ovoga tipa zanemare te uklone iz svojeg sandučića elektroničke pošte.

Evo primjera takve poruke: