Obavijesti

Tech

Komentari 27

Ne žali zbog milijardi, a nikad nije koristio Appleove uređaje

Ne žali zbog milijardi, a nikad nije koristio Appleove uređaje
3

Ronald Wayne za 800 dolara je prodao svojih 10 posto Applea, a 40 godina kasnije govori da ne žali zbog toga. U novom intervjuu pričao je i o tome kakav je bio Steve Jobs

VIDEO

Ronald G. Wayne (83) već desetljećima govori kako ne žali ni trenutka zbog milijardi dolara koje bi imao danas na računu da nije svoj udjel u Appleu prodao za 800 dolara. 

Wayne je bio inženjer koji je sa Steveom Jobsom i Steveom Wozniakom osnovao Apple 1976. godine. Tada je napisao ugovor u tri kopije, svi su ga potpisali i već sljedeći dan su imali kompaniju koja je 40 godina kasnije jedan od najvećih svjetskih divova. Međutim, Wayne je samo 12 dana kasnije razvrgnuo ugovor i prodao svoj dio u kompaniji. 

Danas bi tih 10 posto Applea vrijedilo oko 67 milijardi dolara. 

REUTERS/PXL

Wayne danas živi u gradiću Pahrumpu u Nevadi, a za Vice je ovih dana ispričao kako u cijelom životu nije posjedovao Appleov uređaj, a u autu ima mobitel od 10 dolara koji nosi za hitne slučajeve. Jednom je na nekom predavanju dobio Appleov iPad, ali ga je odmah poklonio svom sinu. 

Jobsa je upoznao dok su obojica radili za Atari, a svoju ulogu u kompaniji opisivao je kao odraslom osobom koja pazi na djecu dok se igraju. Često je upravo on morao smirivati sukobe Jobsa i Wozniaka koji su bili prave suprotnosti. 

- Da ste imali izbor između Jobsa i kockice leda, prilosnili bi se uz kockicu leda za toplinu. Ali, vjerujem da je to trebalo da Apple dovede tu gdje je - ispričao je Wayne. On je bio i autor prvog loga kompanije, koji je izgledao kao da pripada kompaniji 19. stoljeća, međutim to im je bilo zabavno, kao i sve što su radili tada. Inače, jedan od razloga odlaska iz kompanije bio je taj što je on bio jedini sa kućom, automobilom i ušteđevinom i sav imovinski rizik bio bi na njemu. 

- Da sam ostao u kompaniji, vjerojatno bih bio najbogatiji čovjek na groblju. Bio sam u sjeni divova, znao sam da nikad neću dobiti svoj projekt i tu nije bila moja strast - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način