Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
17 komentara

Nema skrivanja: Svakog Kineza pratit će i po načinu hodanja

Kinezi planiraju do 2020. imati 600 milijuna kamera diljem zemlje, a njihov napredni sustav praćenja ljudi moći će svakog prepoznati i po načinu hoda, čak i kad su okrenuti od kamere

FILE PHOTO: SenseTime surveillance software identifying details about people and vehicles runs as a demonstration at the company's office in Beijing
Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
17 komentara

Kineske vlasti odlučile su svoj ogroman sustav nadzora podići na još višu razinu, pa će nove kamere građane moći prepoznati po načinu hodanja ili obliku tijela. 

Najnovije su kamere već postavili u Pekingu i Šangaju, no zagovornici prava na privatnost s pravom postavljaju pitanja koliko daleko vlada planira ići kako bi pratila građane. Naime, nedavno je objavljeno da Kina planira do 2020. godine postaviti 600 milijuna modernih kamera za nadzor diljem zemlje.

Direktor kompanije koja je razvila najnoviji sustav pojašnjava kako mogu prepoznati ljude koji su udaljeni 50 metara od kamere, čak i kad su leđima okrenuti od kamere ili ako im je prekriveno lice, prenosi The Next Web. Njihov novi sustav kineskim vlastima pomoći će 'zakrpati' rupe u sustavima nadzora. 

Huang Yongzhen iz kompanije Watrix pojašnjava da se analiza hoda ne može prevariti jednostavno šepanjem ili pogrbljenim hodom jer analiziraju cijelo tijelo. Njihova je tvrtka prikupila 14,5 milijuna dolara investicija za sustav koji se koristi u sprečavanju sitnih zločina ili nepropisnog prelaska ceste. Kasnije će se to integrirati u ukupni nacionalni sustav kamera.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message