Obavijesti

Tech

Komentari 13

Nema više muljanja: Vozačke ispite sada snimaju kamerama

Nema više muljanja: Vozačke ispite sada snimaju kamerama
6

Tijekom 2020. zabilježen je značajan pad broja ozlijeđenih i poginulih u prometu u odnosu na godinu ranije. Od 4. siječnja ove godine praktični dio polaganja vozačkog ispita se snima

VIDEO

Prošle se godine su u Hrvatskoj zabilježene 26.052 prometne nezgode što je čak 17 posto manje u odnosu na 2019. godinu pokazuju preliminarni podaci MUP-a. 

Broj nastradalih u prometu je smanjen za gotovo 23 posto. Poginulo je 237 ljudi što je 20,2 posto manje, a znatno je smanjen i broj ozlijeđenih. Tako je broj teško ozlijeđenih manji za 10,2 posto, a broj lakše ozlijeđenih u prometu za čak 26 posto. Po svim ovim pokazateljima 2020. je bila najsigurnija u povijesti Hrvatske od osamostaljenja. 

Sudar auta i mopeda kod Nove Gradiške, vozač mopeda preminuo

Posebno dobra vijest je i da se broj stradale djece u prometu drastično smanjio. Prošle godine u prometu je smrtno stradalo troje djece što je pad od 62,5 posto. Niti jedno dijete nije poginulo u svojstvu pješaka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svi ovi dobri pokazatelji ipak se trebaju uzeti s rezervom. Naime, promet je prošle godine bio osjetno smanjen zbog pandemije, a najmanje nesreća je zabilježeno u ožujku i prosincu, baš u mjesecima kada su se primjenjivale najstrože mjere. 

Šibenska policija priključila se projektu Dani sigurnosti u prometu

Kako bi sigurnost dodatno poboljšala, posebice kad su u pitanju mladi vozači, od ove godine uvedene su neke novosti vezane uz polaganje vozačkog ispita. Korištenjem novih tehnologija HAK i MUP teže poboljšanju kvalitete ispita te većoj objektivnosti i transparentnosti što bi na kraju trebalo rezultirati kvalitetnijim osposobljavanjem novih vozača.  Praktični dio ispita od 4. siječnja ove godine se snima kako bi postojao i konkretan dokaz da je polaznik zadovoljio ili nije zadovoljio. Misli li da je zakinut, polaznik se na osnovu snimke može žaliti. 

Kako bi se svi ispiti mogli snimati nabavljena je oprema u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna. Sva vozila auto škola bit će tijekom polaganja opremljena posebnom kamerom i tablet računalom s odgovarajućom aplikacijom koja uz video snimku bilježi i druge relevantne podatke poput pozicije i brzine vozila.

Uz elektronsko uvjerenje o položenom ispitu koje je u rujnu prošle godine potpuno zamijenilo papirnato, ovo je još jedan korak u modernizaciji i digitalizaciji procesa polaganja vozačkih ispita. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle