Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
21 komentara

Nepoznata priča: Ovi specijalci kući su vratili posadu Apolla 11

Nakon što se 24. srpnja 1969. kapsula srušila u Tihi ocean, tim od četiri specijalca morao je stabilizirati letjelicu te provjeriti u kakvom su se stanju vratili astronauti

John Wolfram
Foto: John Wolfram
21 komentara

Prva stvar koje se svi sjete, kad se priča o misiji Apolla 11, su prve riječi Neila Armstronga na Mjesecu i slike njihovih prvih koraka na Zemljinu satelitu. No, rijetko tko se sjeti tima od četvorice specijalaca koji su osigurali siguran povratak astronauta prije 43 godine. 

Njihov glavni posao bio je stabilizirati i osigurati kapsulu, provjeriti stanje astronauta i dekontaminirati ih te potom prebaciti na helikopter koji ih je prevezao na nosač Hornet. 

Kapsula Apollo 11 pala je u Tihi ocean 24. srpnja 1969. godine, oko 1600 kilometara od Havaja. Mladi specijalci koji su posebno odabrani zbog snage i plivačkih sposobnosti, prvi su stigli do kapsule kako bi izveli astronaute na sigurnost, piše CNN.

Dok ga je cijeli svijet gledalo, Joh Wolfram je stupio na vruću kapsulu, koja se prije nekoliko trenutaka užarila prolazeći kroz atmosferu. Znao je da je dobrobit astronauta u njegovim rukama.

- Pogledao sam kroz otvor na pregradi jesu li astronauti dobro. Nasmijali su mi se i signalizirali da je sve u redu. Bilo je prilično uzbudljivo biti prvi koji će ih vidjeti i znati da su dobro - kaže Wolfram.

On i trojac koji je bio s njim završili su obuku za mornaričke specijalce (Navy SEAL). Mjesecima su trenirali za ovu misiju i bili u timovima na prethodnim misijama. 

Prije no što je Wolfram uopće mogao zakoračiti na letjelicu morali su je uhvatiti. Iz helikoptera je skočio u ocean te potom užetom ulovio letjelicu. 

Činjenica da je Wolfram uspio pričvrstiti podvodni padobran na kapsulu, kako bi spriječili njeno njihanje, gotovo je nadljudski pothvat, navodi Scott Carmichael u knjizi Povratak ljudi s Mjeseca. Objašnjava da je imao samo jednu priliku za to jer ne bi mogao uhvatiti kapsulu koliko se brzo kretala. 

Odlični plivači, Wolfram, Wes Chesser i Mike Mallory potom su usred velikih valova i pri jakom vjetru postavili plutajući prsten oko kapsule te čamce za spašavanje. Vođa misije Clancy Hatleberg  tada je izveo astronaute, ne znajući hoće li moći stajati zbog više dana bez gravitacije. Astronauti i specijalci morali su odjenuti posebna odijela i maske koji su ih trebali štititi od mogućih "patogena s Mjeseca". Na kraju su najviše problema imali sa zatvaranjem kapsule, što je moglo dovesti do njenog potonuća. 

Wolfram (63) je nakon Apolla bio i u Vijetnamu, da bi kasnije postao svećenik i misionar u Aziji. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message