Tech

Komentari 120

Nestao u trenu: Eksplodirao je i četvrti Starship Elona Muska

Nestao u trenu: Eksplodirao je i četvrti Starship Elona Muska

Nakon što je u srijedu odgođeno lansiranje kapsule Crew Dragon zbog lošeg vremena, Elon Musk se u petak morao suočiti s novom nedaćom. Pri testnom letu eksplodirala je njegova letjelica Starship

Za danas najavljeno lansiranje rakete Falcon 9, koja bi trebala prevesti kapsulu Crew Dragon s dva astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju, moglo bi oraspoložiti Elona Muska nakon što je njegov san o odlasku na Mars jučer naišao na još jednu zapreku.

U petak je u njihovoj bazi u Teksasu bilo testiranje drugog SpaceX-ovog projekta, letjelice Starship, koja je u temelju Muskovog projekta odlaska na Mars. Na letjelici su jučer trebali biti testirani motori, te se Starship SN4 trebao vinuti stotinjak metara u zrak i vratiti na lansirnu rampu.

Letjelica još nije ni poletjela kada su počeli problemi. Iz nje je neko vrijeme izlazio bijeli dim, a onda je odjednom sasvim nestala u impresivnoj eksploziji. Do eksplozije je došlo kada su pokrenuli motore Raptor, a prva izvješća govore da je došlo do curenja goriva.

Ovo je već četvrta Starship letjelica koja je eksplodirala, ali i sam Elon Musk rekao je već na početku projekta kako je svjestan da je to proces s puno pokušaja i pogrešaka.