Obavijesti

Tech

Komentari 52

Neuništivi sat: Bond, sakrij se, tu je moćni Putinov Strijelac

Neuništivi sat: Bond, sakrij se, tu je  moćni Putinov Strijelac
2

Ruska vojska dobila je pametni sat koji ne može zaustaviti ni nuklearna eksplozija. Sat 'Strijelac' može i u led i u vatru, alarmira nadređene, a služi i kao vodič...

VIDEO

Strijelac se nosi kao i svaki drugi sat. Uređaj održava stalnu vezu s bazom preko zaštićene digitalne veze koristeći tajne valove koje je praktički nemoguće presresti. Da bi se te veze prekinule ili otkrile, potrebne su snažne elektroničke smetnje, no one bi zbog jačine bile lako otkrivene.

Sat, piše internetski portal RT, može normalno funkcionirati i nakon nuklearne eksplozije.

To su shvatili kad su ga izložili elektromagnetskom pulsu, sličnom onom kakav nastaje nakon nuklearne eksplozije. Uređaj ima i funkcije za lociranje te poziv upomoć. U slučaju da vojniku treba hitna pomoć, Strijelac će poslati poziv komandi, koja će odmah obavijestiti nadležnog časnika.

Screenshot

Strijelac alarmira bazu i ako je vojnik otet ili ako je iz bilo kojeg razloga napustio područje na kojem je morao biti. Nakon slanja alarma sat postaje neka vrsta svjetionika koji navodi spasioce prema lokaciji na kojoj se nalazi. Strijelac može i primiti koordinate određenog mjesta te precizno dovesti vojnika do te pozicije

U originalnoj verziji Strijelac je bio namijenjen osiguranju u udaljenim vojnim objektima. Vojnici bi, u slučaju ugroženosti, pomoću sata mogli istog trenutka uzbuniti nadređene.

Sat koriste časnici u Kontrolnom centru nacionalne obrane u Moskvi. Prethodna verzija ruskog pametnog sata, prema nekim informacijama, korištena je prošle godine tijekom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

Neke od karakteristika sata:

Strijelac su tijekom testiranja izložili temperaturama od -50 do 50 Celzijevih stupnjeva. Sat je radio bez ikakvih problema.

Prestane li vojnik disati ili se ne pomakne 45 sekundi, sat šalje znak za uzbunu. Alarm se aktivira i kod skidanja sata s ruke.

U sat je ugrađen i mikročip za globalno pozicioniranje GLONASS pa vojnika može kirurški precizno dovesti do tražene pozicije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.