Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
70 komentara

Nije predaleko: Otkrili planet koji je dosad najsličniji Zemlji

Gliese 832c udaljen je 16 svjetlosnih godina i 5 puta teži od Zemlje. Prima iste razine energije te bi mogao imati sličnu temperaturu, ali i ekstremna godišnja doba

PHL@UPRArecibo
Foto: PHL@UPRArecibo
70 komentara

Astronomi sa Sveučilišta Novi Južni Wales u Australiji otkrili su novi planet koji bi mogao biti najsličniji Zemlji od svih dosad otkrivenih svjetova. 

Gliese 832c nalazi se 16 svjetlosnih godina od Zemlje i oko pet puta je teži od našeg planeta. Astronomi navode da je planet u orbiti crvenog diva, ali da se nalazi dovoljno daleko da bi mogao podržavati život, no nalazi se na unutarnjem rubu zone pogodne za život. 

Prije 5 godina oko iste zvijezde je otkriven i Gliese 832b, no taj je planet plinoviti div kao i Jupiter. 

- Uz vanjski divovski planet i potencijalno stjenoviti planet blizu sunca, ovo izgleda poput minijaturnog Sunčeva sustava - rekao je Chris Tinney za Sci-News.

Gliese 832c puno je bliži svojoj zvijezdi te mu godina traje tek 36 dana, no njegovo sunce je hladnije i tamnije te planet prima iste razine energije kao i mi od Sunca. Iako bi mogao imati sličnu temperaturu kao i mi, pod uvjetom da ima sličnu atmosferu, planet bi sigurno imao ekstremne promjene godišnjih doba.  Znanstvenike sada čekaju dodatne provjere kako bi utvrdili da planet nema pregustu atmosferu, zbog koje bi lako mogao ispasti Super-Venera, a ne Super-Zemlja. To bi značilo da je planet prevruć za život kakav znamo.  

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message