Obavijesti

Tech

Komentari 6

Nokia otkrila niz novih uređaja, uskoro stižu Vine i Instagram

Nokia otkrila niz novih uređaja, uskoro stižu Vine i Instagram
6

Glavne zvijezde Nokijina predstavljanja novih uređaja su Lumia s ekranom od šest inča i Full HD rezolucije te prvi Nokijin tablet, Lumia 2520 dijagonale 10,1 inča

VIDEO

Nokia je u utorak u Abu Dhabiju predstavila niz novih uređaja, a najatraktivniji među njima je nova Lumia 1520 s ekranom dijagonale 6 inča i prva Lumija Full HD rezolucije

Kako se radi o većoj rezoluciji i dijagonali, u suradnji s Microsoftom su dodali novi red pločica u Windowsima kako bi korisnici mogli imati puno veći broj aplikacija na svom ekranu. Lumia 1520 dobila je i novu Pure View kameru sa senzorom od 20 megapiksela, a u Nokiji su odlučili i ujediniti različite foto i video aplikacije s ranijih modela u jednu Nokia Camera aplikaciju. Novost je i Storyt Teller (Pripovjedač) aplikacija koja automatski integrira vaše fotografije i video s Here kartama. Odlična mogućnost je da možete odzumirati iz fotografije koja se potom prikazuje na karti. Što se hardvera tiče, Lumia 1520 dolazi s četverojezgrenim Snapdragon 800 procesorom, 32 GB interne memorije i 2 GB RAM-a te microSD utorom za dodatnu memoriju. Njena cijena bit će 749 dolara (bez poreza), a bit će dostupna već od ovog kvartala i ti za početak u Hong Kongu, Singapuru i SAD-u.

Lumia 1320 dolazi također s ekranom dijagonale 6 inča, ali nešto slabije 720p rezolucije. Za razliku od moćne Lumije 1520, ova će dolaziti s dvojezgrenim procesorom i kamerom rezolucije 5 megapiksela. Uz nešto slabije performanse, ova Lumia je i puno jeftinija od 1520 te će njena cijena biti 339 dolara (bez davanja), a bit će dostupna početkom sljedeće godine i to u Kini, Vijetnamu, a potom na ostalim tržištima. 

Prvi Nokijin tablet s Windowsima 8 RT (ne Windows Phone) dolazi s ekranom dijagonale 10,1 inča i odlikuje ga isti zaobljeni dizajn, za koji Stephen Elop kaže da je prirodni nastavak Lumia obitelji. Lumia 2520 dolazi s LTE i Wi-Fi podrškom, a ekran joj štiti Gorilla Glass 2 staklo. Pogoni je isti Snapdragon 800 procesor na 2,2 GHz kao i u Lumiji 1520, s 2 GB RAM-a te 32 GB interne memorije i utorom za microSD kartice. 

Što se kamere tiče, ima isto sučelje kao i ranije predstavljene Lumije, a dolazi sa senzorom od 6,7 megapiksela i Zeiss optikom. Dodatna prednja kamera snima fotografije od 2 megapiksela, a uz tablet će također dolaziti Story Teller aplikacija. Uz tablet će, kao dodatna oprema, stići dodatna tipkovnica s trackpadom, koja služi i kao zaštita za ekran te daje dodatnih 5 sati rada, odnosno u ovoj kombinaciji Lumia 2520 može raditi 16 sati. Stajat će 499 dolara, i ove godine stiže na američko i britansko tržište, a tipkovnicu će prodavati za 149 dolara.

Popularne aplikacije napokon na Windowsima

Korisnicima Windows telefona posebno će draga biti vijest da će uskoro i na njihove uređaje stići aplikacije Vine i Instagram za dijeljenje fotografija i videa, a tijekom predstavljanja tableta otkrili su i Flipboard za Windowse.

Stižu tri povoljna Asha telefona

Među prvim novitetima Nokia je predstavila tri Asha mobitela. Radi se o modelima 500, 502 i 503 (3G), koji dolaze s novim dizajnom koji podsjeća i na Lumije. Kameri se pristupa jednostavnim povlačenjem ekrana, a pomicanjem lijevo-desno se prebacuje kroz foto, video i galeriju. Od sljedećeg mjeseca Asha telefoni dobit će i WhatsApp aplikaciju za grupnu komunikaciju, koji će nuditi sve mogućnosti na koje su i drugi korisnici naviknuti, od grupnih poruka, dijeljenja fotki i glasovnih poruka. 

Šef Nokije Stephen Elop pohvalio se kako su korisnici Asha telefona dosad skinuli 26 milijuna aplikacija.

Asha 500 s kamerom od 2 megapiksela stajat će 69 dolara i dolazit će u single SIM i dual SIM verzijama. Asha 502 s kamerom od 5 mpx će stajati 89 dolara i bit će dostupna samo u single SIM verziji, dok će Asha 503 s 3G podrškom za 99 dolara biti dostupna u verziji s jednom ili dvije SIM kartice. 

Prijenos možete pratiti uživo na Nokia World. 

>>> Ide im dobro: Nokia u zadnjem kvartalu prodala 8 mil. Lumija

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook
NOVI PROBLEMI ZA METU

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook

Probleme bilježe korisnici u SAD-u, Australiji, dijelovima Europe, među kojima je i Hrvatska. Iz Mete se još nisu oglasili, a Downdetector bilježi i probleme u radu Facebooka.

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'
SMETA IM I ZAKON O TAJVANU

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'

Biden je potpisao i odvojeni prijedlog zakona povezan s tim paketom koji zabranjuje TikTok u SAD-u ako ga njegov kineski vlasnik ByteDance ne proda u roku od godinu dana...
U A1 nude naprednu zaštitu od kibernetičkih napada koju pokreće umjetna inteligencija
ENDPOINT PROTECT

U A1 nude naprednu zaštitu od kibernetičkih napada koju pokreće umjetna inteligencija

Endpoint Protect nudi poslovnim korisnicima, odnosno poduzećima svih veličina, sveobuhvatno rješenje za sigurnost koje kombinira detekciju, analizu, odgovor i sprječavanje prijetnji