Obavijesti

Tech

Komentari 0

Nova hrvatska aplikacija će omogućiti da provjerite koliko je učinkovit uređaj i uštedite

Nova hrvatska aplikacija  će omogućiti da provjerite koliko je učinkovit uređaj i uštedite

Riječ je o novoj aplikaciji koja omogućuje jednostavnu usporedbu proizvoda, izračun troškova i odabir proizvoda uz pomoć nove europske baze podataka proizvoda

U Energetskom institutu Hrvoje Požar održana je press konferencija povodom godine dana izlaska novih energetskih oznaka. Na konferenciji je voditelj europskog projekta LABEL 2020, Marko Bišćan, predstavio edukativne sadržaje za građane koji su do sada kreirani u sklopu njega. Ujedno je i prezentirana aplikacija uz pomoć koje se mogu usporediti kućanski uređaji, njihova učinkovitost i ukupni troškovi. U vremenima kad je svima svaka kuna postala bitna važno je obratiti pozornost kakve uređaje kupujemo kako bi dugoročno imali manje troškove u kućanstvu.

Saznajte kako povezati svoje kućanske uređaje na jednostavan način
Saznajte kako povezati svoje kućanske uređaje na jednostavan način

Osim što pametnijim odabirom kućanskih uređaja štedimo električnu energiju, štedimo i kune u novčaniku.

Aplikacija Provjera učinkovitosti uređaja razvijena je u sklopu LABEL 2020 projekta, koji financira Europska unija. Riječ je o novoj aplikaciji koja omogućuje jednostavnu usporedbu proizvoda, izračun troškova i odabir proizvoda uz pomoć nove europske baze podataka proizvoda koja je uspostavljena s novom shemom energetskoga označavanja (EPREL). Alat je izravno povezan s bazom podataka EPREL te omogućuje pristup informacijama o proizvodima s ciljem usporednih izračuna i usporedbe općenito.

Što je bolje za TV: Iskopčati ga iz struje navečer ili na standby
Što je bolje za TV: Iskopčati ga iz struje navečer ili na standby

Nove energetske oznake uvedene su u ožujku 2021. godine i predstavljaju povratak Europske unije izvornome konceptu rangiranja proizvoda s obzirom na njihovu energetsku učinkovitost prema razredima od A do G. Označavanje znakom + više nije bilo transparentno, a i potrošačima je otežavalo razlikovanje proizvoda s najboljim energetskim karakteristikama.

Isteklo vam je jamstvo i uređaj se pokvario? EU će to zabraniti
Isteklo vam je jamstvo i uređaj se pokvario? EU će to zabraniti

Zadatak projekta LABEL 2020 je da kreiranjem informativnih materijala građanima i distributerima pruži podršku tijekom tranzicije sa starih na nove oznake energetske učinkovitosti (hr.label2020.eu), no projekt je proširen na inicijativa Uštedi energiju! uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja Republike Hrvatske. U međuvremenu su se kao partneri uključili i Ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba te ostali dionici koji su prepoznali da je građanima nužno prenijeti informacije da bi se jednostavnije snalazili pri odabiru i upotrebi kućanskih uređaja uz najmanje troškove energije i novca. Na stranici Savjeti za uštedu energije u kućanstvu - Uštedi energiju (ustedienergiju.hr) građanima su ujedno predstavljeni kratki I jednostavni savjeti za uštedu energije u kućanstvu.