Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

Što je bolje za TV: Iskopčati ga iz struje navečer ili na standby

Većina ljudi televizor drži u standby načinu rada, što znači da je uređaj sve vrijeme uključen u struju, a po potrebi ga se koristi i gasi. Pojedine tvrtke savjetuju da ga se pritom isključi i iz struje

Foto: Dreamstime
14 komentara

Na ovo pitanje postoji više točnih odgovora, ovisno iz kuta iz kojeg promatrate problem. Kompanije koje se bave energijom sigurno će savjetovati da ga isključite kako biste štedjeli struju, dok će serviseri ustvrditi da je najbolje ostaviti ga na standby načinu rada, piše Smarterials.

POGLEDAJTE VIDEO:

Zapravo, na vama je teret konačne odluke, no možda će vam sljedeći argumenti olakšati izbor.

Razlozi za Standby način rada

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

1. Noću se većina uređaja nadograđuje

Proizvođači uređaja povremeno će osmisliti nadogradnju za vaš televizor, čime omogućuju bolje korištenje aparate, popravljaju softverske greške i dodaju nove mogućnosti. U novije vrijeme ljudima je dostupan Smart TV uređaj koji se spaja na internet pa je tako nadogradnja brža i manje primjetna. Problem je kad opremu tijekom noći isključujete iz struje jer možete propustiti važne nadogradnje čime u konačnici možete naštetiti svom aparatu.

VATROGASCI UPOZORAVAJU Prije odlaska na godišnji odmor - isključite televizor iz struje

2. Mislit ćete da se uređaj pokvario

Ako vaš TV stalno propušta važne nadogradnje, može se početi ponašati kao da se nešto pokvarilo. Možda ćete pozvati servisera kako bi provjerio je li s uređajem sve u redu, a možda jednostavno odlučite baciti ga i kupiti novi. To bi bila šteta, jer postoji mogućnost da je s vašim TV prijamnikom sve u najboljem redu. Prije nego što ga bacite, provjerite je li dobio sve potrebne nadogradnje. U opciji "settings" provjerite rubriku "update". Ako ondje nema novosti, možete provjeriti na internetskim stranicama poslužitelja ima li kakvih novosti, pa spremiti update na USB i prenijeti ga na TV uređaj.

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

3. Pojedini aparati ne dopuštaju isključivanje Standby načina rada

Neki proizvođači su uklonili mogućnost isključivanja standby načina rada, pa TV možete ugasiti jedino ako ga isključite iz struje. To je teže ostvariti ako se utičnica nalazi iza teške police ili drugog komada namještaja. Proizvođač vam tako poručuje da je uređaj ipak najbolje da ostane uključen u struju.

4. Nećete moći snimati omiljene serije

Ako koristite mogućnost snimanja program tijekom noći, isključivanjem uređaja iz struje tu ćete mogućnost propustiti. Isključivanjem uređaj briše naručena snimanja.

Foto: Dreamstime
Razlozi za isključivanje Standby načina rada

1. Ušteda novca

Moderni prijamnici noću troše minimalne količine struje, no njihovim potpunim isključivanjem možete uštedjeti nešto novca na godišnjoj razini. Možda nekoliko desetaka kuna.

2. Sigurnost

Sigurnije je noću isključiti prijamnik iz struje, no ne može se reći da je nesiguran ako ga ostavite u standby načinu rada. Većina uređaja danas ima brojne sigurnosne mogućnosti koje će u slučaju požara, promjene u naponu struje ili drugih opasnosti isključiti uređaj bez da ga te promjene oštete. Valja spomenuti i da, ukoliko imate produžni kabel te u njemu držite uključeno više aparata, svakako je preporuka isključiti ih iz struje i ukloniti iz utičnica produžnog kabla čim se ne koriste.

NOVI DIGITALNI SIGNAL Želite kupiti novi televizor? Na ove oznake morat ćete paziti

Kad bi ipak bilo preporučljivo isključiti TV iz struje?

1. U slučaju oluje

Udar munje može doslovno spržiti aparate koji su uključeni u struju, uključujući i TV. To ne znači da morate paničariti čim vidite munju ili začujete grmljavinu, no svakako je preporučljivo ako meteorolozi najavljuju nevrijeme isključiti aparate iz struje.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

2. Ako idete na odmor

Ako zbog putovanja nećete neko vrijeme boraviti u vašem domu, zbog sigurnosti je preporučljivo isključiti sve aparate iz struje, pa i TV prijamnik.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message