Obavijesti

Tech

Komentari 13

Novi pokušaj: Microsoft otkrio dva poboljšana Surface tableta

Novi pokušaj: Microsoft otkrio dva poboljšana Surface tableta
5

Microsoft je predstavio nadograđene Surface tablete, ali cijenom i dalje startaju od 449 te 899 (Pro) dolara te je upitno jesu li poboljšanja dovoljna za bolju prodaju

VIDEO

Ako iz prve nisi uspio, pokušaj ponovo dok ne ostvariš što želiš. To je moto kojim je krenuo Microsoft, koji je predstavio novu generaciju Surface tableta, Surface 2 i Surface Pro 2

Novi tableti su brži, snažniji, s dugotrajnijom baterijom i trebali bi popraviti prodajne rezultate te biti snažniji izazov Appleovu iPadu. Surface je ključan u Microsoftovu planu da se transformira u kompaniju koja nudi uređaje i servise, ali redizajn stiže manje od godinu dana nakon što su predstavili prvi uređaj, koji je donio zaradu od 853 milijuna dolara i stvorio 900 milijuna dolara troška u neprodanom inventaru, piše Reuters.

Surface 2 tako dolazi po cijeni od 449 dolara (32 GB) s Nvidia Tegra 4 procesorom i baterijom koja može trajati do 10 sati. Ekran je dijagonale 10,6 inča s Full HD rezolucijom. Tablet dolazi i sa standardnim USB 3.0 ulazom, a poboljšali su i rezoluciju kamere. Prednja snima fotografije od 3,5, a stražnja od 5 megapiksela. Obje mogu snimati video u 1080p rezoluciji. Sam tablet je uz nadogradnje nešto tanji i lakši, a dolazit će bez dodatne tipkovnice koju prodaju za 120 dolara. Uz njega stižu Windowsi 8.1, ali u RT verziji. Bit će dostupan i u verziji sa 64 GB memorije. Inače, njegova cijena je nešto niža od cijene za Appleov posljednji iPad s istom količinom memorije.

Surface Pro 2 pak je nasljednik Pro modela i kao takvog ga Microsoft promovira kao zamjenu za prjenosnike uz punokrvne Windowse 8 Pro i mogućnost za pokretanje punog Officea. Pogoni ga Intelov i5 procesor, a navodi se da baterija sada traje i do 75 posto dulje. Cijenom će startati od 899 dolara, za 64 GB model. On i verzija sa 128 GB memorije će dolaziti s 4 GB RAM-a, dok će modeli od 256 i 512 GB imati 8 GB RAM-a. 

- Ne vidim puno razloga za kupnju ovih uređaja. Jeftiniji su od iPada, ali je li to dovoljno?. Čini se kako je Microsoft slijedio staru PC mantru - nadogradi čip i hardver svake godine po malo nižoj cijeni. Mislim da su morali napraviti nešto inovativnije u odnosu na prvu generaciju, a to ovdje ne vidim - rekao je analitičar Jack Gold za Reuters. 

Kao motiv za kupnju Surfacea, Microsoft nudi besplatne Skype pozive prema fiksnim linijama u više od 60 zemalja te 200 GB prostora na svom SkyDrive cloud servisu. Surface dolazi i s 'slabijom' verzijom Officea, a Surface Pro 2 pak može pokretati puni Office paket. Uz nove uređaje, Microsoft je predstavio i niz dodataka. Nove tipkovnice koje služe i kao zaštita za ekran, sada su još tanje, a dobile su i pozadinsko osvjetljenje. Tu je i Power Cover, koji ima dodatnu bateriju, a bit će dostupan sljedeće godine. Među dodacima se ističe i Docking stanica koja Surface tabletu dodaje još mogućnosti, a korisnici mogu spojiti 3 USB 2.0 i jedan USB 3.0 uređaj, a tu je izlaz i za monitor te dolazi sa zvučnicima, ethernetom i vlastitim napajanjem. Dock koji tablet pretvara u desktop računalo će prodavati za 199 dolara. 

Novi Surface tableti bit će dostupni od 22. listopada u određenom broju zemalja, dok će ostala tržišta biti objavljena naknadno.

Gates: Microsoft nije učinio dovoljno na području inovacija

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook
NOVI PROBLEMI ZA METU

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook

Probleme bilježe korisnici u SAD-u, Australiji, dijelovima Europe, među kojima je i Hrvatska. Iz Mete se još nisu oglasili, a Downdetector bilježi i probleme u radu Facebooka.

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'
SMETA IM I ZAKON O TAJVANU

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'

Biden je potpisao i odvojeni prijedlog zakona povezan s tim paketom koji zabranjuje TikTok u SAD-u ako ga njegov kineski vlasnik ByteDance ne proda u roku od godinu dana...
U A1 nude naprednu zaštitu od kibernetičkih napada koju pokreće umjetna inteligencija
ENDPOINT PROTECT

U A1 nude naprednu zaštitu od kibernetičkih napada koju pokreće umjetna inteligencija

Endpoint Protect nudi poslovnim korisnicima, odnosno poduzećima svih veličina, sveobuhvatno rješenje za sigurnost koje kombinira detekciju, analizu, odgovor i sprječavanje prijetnji