Tech

Komentari 7

Novi problemi za staru postaju: Rusi pronašli pukotine na ISS-u

Novi problemi za staru postaju: Rusi pronašli pukotine na ISS-u

Dužnosnik je rekao kako je većina opreme na ISS-u zastarjela te je upozorio da bi nakon 2025. moglo doći do 'lavine' pokvarene opreme

Ruski kozmonauti otkrili su nove pukotine na dijelu Međunarodne svemirske postaje (ISS) koje bi se mogle proširiti, javlja Reuters. To je posljednji u nizu problema s kojima se postaja susreće.

- Pronašli smo površne pukotine na nekim mjestima na modulu Zora - rekao je Vladimir Solovjov, glavni inženjer raketne i svemirske korporacije Energia za agenciju RIA.

Dodao je kako je to loše jer sugerira da će se pukotine s vremenom početi širiti. Nije rekao jesu li uzrokovale puštanje zraka.

Dužnosnik je rekao kako je većina opreme na ISS-u zastarjela te je upozorio da bi nakon 2025. moglo doći do 'lavine' pokvarene opreme.

Svemirska postaja je u posljednje vrijeme imala nekoliko incidenata. Ruski dužnosnici prošlog su mjeseca rekli da su softverski kvar i mogući nedostatak ljudske pažnje krivi za izbacivanje ISS-a iz kontrole.

Potisnici na ruskom istraživačkom modulu Nauka nenamjerno su se ponovo pokrenuli nekoliko sati nakon što je pristao, zbog čega je cijela postaja sa sedam članova posade izašla iz normalnog položaja leta.

Roscosmos, ruska svemirska agencija, također je prošlog mjeseca izvijestila o padu pritiska zbog curenja zraka u servisnom modulu Zvezda. Iz Roscosmosa kažu da će ostati dio ISS-a do 2024. godine i da su otvoreni za proširenje svog sudjelovanja i nakon toga.