Obavijesti

Tech

Komentari 1

Novi rover za Mars skupljat će uzorke koje će vratiti na Zemlju

Novi rover za Mars skupljat će uzorke koje će vratiti na Zemlju
4

NASA je krenula u razvoj novog rovera koji bi se temeljio na Curiosityju te bio dosta sličan njemu. Misija za 2020. godinu trebala bi tražiti tragove prošlog života

VIDEO

Koliko god pametan i opremljen rover na Marsu bio, njegove se mogućnosti ne mogu mjeriti s laboratorijima na Zemlji. Zbog toga znanstvenici predlažu da rover, koji će 2020. ići na Mars, skupi uzorke stijena koji bi se vratili na Zemlju za detaljniju analizu. 

Sljedeći rover na Marsu će tražiti tragove prošlog života, skupiti uzorke tla i koristiti tehnologije za buduće ljudsko istraživanje na Crvenom planetu. Bit će velik otprilike kao i Curiosity, a na isti način će i sletjeti na Mars te će imati slične mogućnosti. Na taj način NASA planira uštedjeti na razvoju novog dizajna, ali i iskoristiti rezervne dijelove. Nova misija bi trebala koštati oko 1,5 milijardu dolara, milijardu manje od Curiosityja. 

- Dok je Curiosity usitnio stijene i analizirao njihov sastav, ova će misija imati zadatak da na mikroskopskoj razini analizira te stijene i traži 'sićušne poruke' o prošlom životu koji je tamo mogao biti - rekla je Lindy Elkins-Tanton sa znanstvenog instituta Carnegie. Abigail Allwood iz JPL-a dodaje da su tragovi mikroba ono što će tražiti na Marsu, a ne tragovi nekih većih životinja.

Mars 2020 rover temeljit će se na uspjesima prethodnih misija, a rover će koristiti instrumente za vizualnu, mineralošku i kemijsku analizu u potrazi za biološkim tragovima ili obilježjima u stijenama koji su nastali biološkim procesima. 

Iz NASA-e navode da misija ne pretpostavlja da je na Marsu bilo života, ali zbog nedavnih otkrića misije Curiosity, život na Marsu u prošlosti se čini mogućim te je potrebno krenuti na težak put pronalaska znakova života. Plan je prikupiti najviše 31 uzorak tla koji bi se u kasnijoj misiji vratio na Zemlju za detaljnu analizu. 

Curiosity krenuo na dug put

Rover Curiosity uskoro će obilježiti prvu godinu na Marsu, a ovih dana krenuo je na dug put prema planini Sharp ispod koje je sletio. Vožnja bi mogla potrajati i godinu dana, ovisno o znanstvenim eksperimentima koje će obaviti na putu do svog prvotnog cilja misije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Aktivnost Sunca je na svojem vrhuncu: Uskoro ćemo moći opet uživati u aurori borealis
NEVJEROJATNE SCENE

Aktivnost Sunca je na svojem vrhuncu: Uskoro ćemo moći opet uživati u aurori borealis

Sunce je trenutno jako aktivno i stvara se geomagnetska bura, erupcije su to koje tjeraju električki nabijene čestice velikim brzinama od sunca, rekao je astronom Ante Radonić

Futurolog Kruse o klimi: Životi naše djece će biti puno teži, čekaju nas radikalne promjene
NEMA 'SREBRNOG METKA'

Futurolog Kruse o klimi: Životi naše djece će biti puno teži, čekaju nas radikalne promjene

Moramo prepoznati prijetnju drugim ljudima osim nas, i tu se sve svodi na empatiju i razmišljanje o tome kako će drugi ljudi živjeti u budućnosti, rekao je futurolog Martin Kruse za 24saata
'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'