Tech

Komentari 13

Novi sadržaj, stari problemi: FIFA 20 izašla uz oštre kritike

Novi sadržaj, stari problemi: FIFA 20 izašla uz oštre kritike

Ovogodišnji nastavak najpopularnije nogometne simulacije na svijetu podvojio je gaming zajednicu i medije kao malo koja sportska igra do danas.

FIFA 20 službeno je vani, no najnovija simulacija nogometa iz radionice EA Sportsa trenutačno izgleda kao jedan od najkontroverznijih nastavaka u povijesti popularnog serijala.

Iako jedinstvene odlike kao što su ulični "Volta" nogomet i nikada detaljnija solo karijera relativno dobro prihvaćeni, na globalnoj razini prevladava mišljenje kako Electronic Arts nije ispunio obećanja po pitanju revitalizacije temelja svoje franšize te još jednom dostavio gameplay prepun mana i starih bugova, ali i nikada gore performanse.

Zinedine Zidane nova je FIFA ikona s boljom ocjenom od Messija:

Ovih se dana na društvenim mrežama tako mogu pročitati brojne kritike na račun usporenih animacija izbornika i dugih vremena učitavanja koja su posebno problematična na konzolama i starijim računalima. Čak niti gorespomenute inovacije nisu bez problema, a Volta mod pogotovo već neko vrijeme dobiva kritike na račun svoje banalnosti.

Cijelo iskustvo i dalje je podređeno Ultimate Teamu, modu koji funkcionira funkcionira kao de facto digitalni album sa sličicama igrača koje u modernim FIFA igrama možete i poslati na teren protiv momčadi drugih igrača. Unatoč sve glasnijim pozivima da EU regulira tzv. lootboxove koji neki izjednačavaju s kockanjem za djecu, Ultimate Team u FIFA-i 20 i dalje je agresivno orijentiran prema tom obliku monetizacije, žale se europski gaming mediji.

Top 5 novosti koje FIFA 20 donosi:

 

Sve je to u konačnici rezultiralo igrom koju su najveći mediji na svijetu ipak ocijenili sa solidnih 7.9 od 10, otkriva agregator recenzija Metacritic. Prema istom izvoru, ovo je ujedno i daleko najslabije ocijenjen nastavak FIFA serijala na ovoj generaciji konzola; njegovi prethodnici u prosjeku su dobivali oko 8.5.

Mainstream privlačnost franšize bi unatoč svemu tome trebala garantirati da će se FIFA 20 prodati i više nego dobro, pa makar je Konami već ranije ovog mjeseca dostavio jednu od najboljih PES igara još od vremena kada se ova franšiza zvala ISS Pro Evolution.

Razlog tome je, između ostalog, i lojalna kompetitivna scena koja već preko pola desetljeća gravitira FIFA-i. Tako će npr. i nadolazeće finale prve sezone Esports prvenstva Hrvatske imati FIFA 20 turnir umjesto natjecanja u PES-u 2020, i to na zahtjev igrača i publike.

S Dinamom izvlačimo remi protiv Manchester Cityja u PES-u 2020: