Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Novo otkriće u Luksoru: Našli tri lijesa stara 3500 godina

Egipat je proteklih mjeseci objavio niz otkrića koji bi mogli pomoći oživljavanju posrnulog turizma, glavnog izvora prihoda države. Turistička industrija teško je pogođena nemirima od izbijanja pobune 2011.

Archaeologists and workers unearth closed coffin containing three mummies with remains of three people in Alexandria
Foto: MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
0 komentara

Arheolozi su otkrili tri drvena lijesa u gradu Luksoru na jugu Egipta stara oko 3500 godina, objavilo je u srijedu egipatsko ministarstvo za starine.

Za otkriće je zaslužan francuski arheološki tim u nekropoli al-Asasif.

Tri lijesa su iz 18. dinastije (1550–1295 p.n.e) i dobro su očuvani s šarenim ornamentima i hijeroglifima, kazao je čelnik vrhovnog vijeća za egipatske starine Mustafa Vaziri.

SUPER OČUVANI Arheolozi u Egiptu pronašli više od 20 drvenih sarkofaga

Dva su lijesa dugačka 190 i 195 centimetara i namijenjena dvjema ženama a treći je dug 190 centimetara, prema predstavniku vijeća u Luksoru Fatiju Jasinu.

Egipat je proteklih mjeseci objavio niz otkrića koji bi mogli pomoći oživljavanju posrnulog turizma, glavnog izvora prihoda države.

Turistička industrija teško je pogođena nemirima od izbijanja pobune 2011. protiv egipatskog diktatora Hosnija Mubaraka.

U subotu ministarstvo je objavilo da je otkrilo niz mumificiranih životinja u nekropili Sakari u blizini Kaira, među kojima i svete ptice i pet velikih mačaka. Po preliminarnim testovima radi se o mladunčadi lavova.

An archaeologist  stands near an intact sarcophagus inside the tomb TT33 in Luxor SERIJA OTKRIĆA Egipatski arheolozi su otkrili drevne mumije južno od Kaira

U listopadu Egipat je objavio da je u Luksoru otkriveno 30 dobro očuvanih drvenih lijesova s mumijama starima i do 3000 godina.

Foto: Ilustracija

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message