Obavijesti

Tech

Komentari 50

Novo: Uređaj snima i najmanje tumore, a nalazi gotovi odmah

Novo: Uređaj snima i najmanje tumore, a nalazi gotovi odmah
4

Zagrebačka tvrtka Mednet jedina u Hrvatskoj karcinome može otkriti uz pomoć vrlo efikasne i bezopasne metode termografije. Kamera otkriva i najmanje promjene

VIDEO

Prošle godine 1000 žena umrlo je od raka dojke. Problem je sve veći, a nitko ne želi reći istinu - da mamografijom mnogo tumora ostaje neotkriveno. Jednako tako, žene koje su u obitelji imale slučajeve raka dojke, te imaju visok rizik za obolijevanje, uopće ne bi smjele na mamografiju jer taj uređaj zrači i stišće dojku, a time i moguće tumorsko tkivo, kaže radiologinja dr. Svetlana Antonini iz zagrebačke tvrtke Mednet, koja jedina u Hrvatskoj karcinome može otkriti uz pomoć vrlo efikasne i bezopasne metode termografije.

Za razliku od mamografa, kamera precizno snima i kroz guste grudi, kaže dr. Svetlana Antonini

Njezino razmišljanje zasigurno se neće svidjeti liječnicima koji zagovaraju mamografiju, ali dr. Antonini kaže da je ne zanimaju nikakvi medicinski lobiji već samo zdravlje žena. Termografska kamera otkriva i najsitnije promjene u organizmu.

- Najmanji tumor dojke koji imamo u evidenciji velik je samo dva milimetra, a ta je pacijentica baš bila došla s operacije kojom joj je, kako su joj rekli liječnici, odstranjen tumor. Da nije došla na termografiju, ne bi ni znala da tumora još ima - kaže dr. Antonini i dodaje da bi mlade zdrave žene na preventivno snimanje trebale doći jedanput u dvije-tri godine, a one s visokim rizikom jedanput na godinu.

Najmanji tumor koji imamo u evidenciji bio je velik samo dva milimetra

Cijena snimanja je 700 kuna, a nalazi se dobiju odmah. Princip rada sličan je kao kod policijskih termovizijskih kamera, jedino što se koristi poseban medicinski program. Gustoća dojki ili implantati nimalo ne igraju ulogu pri snimanju, za razliku od mamografa. Ovu metodu Amerikanci su odobrili još 1982. godine. 

Dr. Antonini ističe da su u Mednetu obavili ciljano snimanje na 100 žena koje su bile na mamografiji. Čak u njih pet našli su tumore koji se na mamografu nisu vidjeli.

Metoda nije adekvatna i pouzdana?

Predsjednik Hrvatskog senološkog društva prof. dr. Ivan Drinković priznaje da mamografija ima mnogo ograničenja, ali termografiju ne smatra dovoljno pouzdanom. Tvrdi da postoje promjene na tumorima koje mamograf može vidjeti, a kamera ne.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Poslali ste krivi e-mail? Više je načina kako ga možete poništiti
KORISNO!

Poslali ste krivi e-mail? Više je načina kako ga možete poništiti

Gmail, Outlook, iMessage svojim korisnicima nude mogućnost opoziva poruke koju ste poslali

Stručnjaci iz Sofascorea otkrili kako koriste AI: 'Aplikacija je vrlo aktivna, sigurno će ostati'
CROAI MARKETING CLUB

Stručnjaci iz Sofascorea otkrili kako koriste AI: 'Aplikacija je vrlo aktivna, sigurno će ostati'

Stručnjaci iz nekoliko domaćih tvrtki na druženju Udruge za umjetnu inteligenciju podijelili su skustva, izazove i primjere uspješne primjene AI alata
Slušalice kao modni dodatak: Isprobali smo Huawei FreeClip
POTPUNO POSEBNE

Slušalice kao modni dodatak: Isprobali smo Huawei FreeClip

FreeClip slušalice praktično nemaju konkurencije zbog neobičnog dizajna kojim djeluju poput naušnica na uhu. No, nude i dobar zvuk te praktično slušanje glazbe u kojem ste uvijek svjesni okoline