Obavijesti

Tech

Komentari 20

Obična aplikacija može otkriti vaš PIN preko kamere telefona

Obična aplikacija može otkriti vaš PIN preko kamere telefona
1

Na Cambridgeu su testirali aplikaciju koja koristi kameru i mikrofon kako bi otkrila PIN. Postavlja se pitanje koji servisi smiju biti dostupni dok se unosi osjetljivi PIN

VIDEO

Znanstvenici su otkrili da se PIN vašeg telefona može otkriti koristeći samo mikrofon i kameru vašeg mobitela. Koristeći program PIN Skimmer, tim sa Sveučilišta Cambridge uspio je odrediti koji su se brojevi tipkali po numeričkoj tipkovnici telefona. Softver je gledao vaše lice preko kamere, a preko mikrofona su pratili klikove dok tipkate, piše BBC. Testirali su Googleov Nexus S i Samsung Galaxy S3.

- Pokazali smo da kamera, koja se koristi za video pozive ili prepoznavanje lica, može služiti i za zle namjere - navode autori Ross Anderson i Laurent Simon. 

U istraživanju se navodi da mikrofon sluša korisnika dok tipka, odnosno klikove s virtualne tipkovnice, a kamera se koristi kako bi se pratio položaj telefona dok se unosi broj te stavlja u vezu s položajem broja koji se tipkao. 

- Gledamo vaše lice kako se kreće dok vi pomičete telefon i unosite PIN - kaže Anderson, profesor sigurnosnog inženjeringa na Cambridgeu. Dodaje da ih je iznenadilo koliko dobro softver radi. 

U gađanju četveroznamenkastih PIN-ova, program je bio iznad 50 posto točnosti, nakon pet pokušaja, a nakon 10 pokušaja s PIN-om od 8 brojeva, točnost je bila 60 posto. 

Pinovi se koriste za zaključavanje uređaja, ali su i česti pri plaćanju preko telefona, a ovakav softver postavlja pitanje koje bi značajke trebale biti dostupne na uređaju dok se unosi nešto osjetljivo poput PIN-a. 

Autori navode da bi zvučnik trebao biti aktivan dok stiže poziv i otključava se uređaj jer bi korisnik mogao pomisliti da je netko prekinuo. Kao rješenja se predlažu duži brojevi, no to je teško za pamtiti, a među idejama je i promjena rasporeda brojeva na tipkovnicama, dok su drastična rješenja otisci prsta ili prepoznavanje lica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Poslali ste krivi e-mail? Više je načina kako ga možete poništiti
KORISNO!

Poslali ste krivi e-mail? Više je načina kako ga možete poništiti

Gmail, Outlook, iMessage svojim korisnicima nude mogućnost opoziva poruke koju ste poslali

Slušalice kao modni dodatak: Isprobali smo Huawei FreeClip
POTPUNO POSEBNE

Slušalice kao modni dodatak: Isprobali smo Huawei FreeClip

FreeClip slušalice praktično nemaju konkurencije zbog neobičnog dizajna kojim djeluju poput naušnica na uhu. No, nude i dobar zvuk te praktično slušanje glazbe u kojem ste uvijek svjesni okoline
Stručnjaci iz Sofascorea otkrili kako koriste AI: 'Aplikacija je vrlo aktivna, sigurno će ostati'
CROAI MARKETING CLUB

Stručnjaci iz Sofascorea otkrili kako koriste AI: 'Aplikacija je vrlo aktivna, sigurno će ostati'

Stručnjaci iz nekoliko domaćih tvrtki na druženju Udruge za umjetnu inteligenciju podijelili su skustva, izazove i primjere uspješne primjene AI alata