Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
4 komentara

Oceani su puno topliji i zato prijeti natprosječno toplo ljeto

Dok su prethodnih godina visoke temperature uzrokovale prirodne klimatske fluktuacije oceana takve pojave, koje uključuju i El Nino, u ovoj godini ne igraju ulogu

Crikvenica: Kupači na jednoj od gradskih plaža
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
4 komentara

Na sjevernoj Zemljinoj polutci i tropskim područjima u svibnju i lipnju će zbog toplih mora temperature biti više od prosjeka, najavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u utorak.

Ove godine su mjeseci do početka svibnja bili najtopliji ili drugi najtopliji od početka bilježenja temperatura, po UN-ovoj agenciji za vrijeme i klimu.

Dok su prethodnih godina visoke temperature uzrokovale prirodne klimatske fluktuacije oceana takve pojave, koje uključuju i El Nino, u ovoj godini ne igraju ulogu.

- Temperature zraka i površine mora su se povećale uslijed klimatskih promjena a to ima veliki utjecaj na ekstremne vremenske prilike poput tropskih ciklona i obrazaca padalina - rekao je u izjavi glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas. 

WMO idućih mjeseci očekuje iznadprosječne padaline na prostoru Indijskog oceana, nad Australijom i zapadnim dijelom indonezijskog otočja.

Manje kiše nego što je uobičajeno očekuje se u južnim i ekvatorijalnim područjima Južne Amerike, te na Karibima i Indijskom potkontinentu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message