Obavijesti

Tech

Komentari 10

Od Pine Island ledenjaka se odvojila santa poput Zagreba

Od Pine Island ledenjaka se odvojila santa poput Zagreba
2

Komad leda koji se odvojio od ledenjaka Pine Island površine je 725 kvadratnih kilometara. Površina Zagreba nešto je manja od leda koji sada pluta morem

VIDEO

Znanstvenici već dvije godine proučavaju antarktički ledenjak Pine Island, a ovog tjedna se od njega odvojila golema santa leda, površine 725 kvadratnih kilometara. Usporedbe radi, površina grada Zagreba je nešto manja, 641 km2. Divovska santa sada pluta Amundsenovim morem. 

Pucanje ledenjaka poput ovog je dio redovitog procesa i bitan dio u ciklusima ledenjaka, no bitno ih je proučavati kako bi se znalo što će donijeti budućnost, navodi NASA.

Nakon što su uočili pukotinu dugu 28 kilometara, znanstvenici su obavili precizna mjerenja, poput širine i dubine te debljine leda. Od otkrića pukotine u ledenjaku Pine Island, znanstvenici su je nastavili proučavati TerraSAR-X satelitom koji može obaviti mjerenja i u tamnim zimskim mjesecima te kroz oblake.

Kako bi bilo letjeti kroz 28 km dugu pukotinu u ledenjaku?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle