Tech

Komentari 0

Odabiru zemljišta za vašu buduću kuću pristupite kritički

Odabiru zemljišta za vašu buduću kuću pristupite kritički

Prilikom kupnje zemljišta provjerite koja je vrsta tla na kojoj planirate graditi kuću jer to ima značajan utjecaj na troškove gradnje podruma i postavljanja temeljne ploče

Kako biste neometano mogli započeti s radovima izgradnje vaše buduće kuće te kako bi ona dugi niz godina stabilno stajala na čvrstim temeljima, važno je već prilikom obilaska i odabira zemljišta uvjeriti se da se nalazi u zoni gdje je dozvoljeno građenje, da su riješeni vlasnički odnosi, da ne postoje tereti na zemljištu i koje su točne dimenzije parcele. Provjerite i koliki je mogući utjecaj podzemnih voda te nalazi li se parcela na klizištu. 

Prilikom projektiranja procjenjuje se vrsta tla radi njegovog utjecaja na zidove podruma i dimenzija temeljne ploče. Ukoliko se parcela nalazi na glinastom, kamenom ili laporastom tlu postavljanje temeljne ploče može biti zahtjevan i skup posao. Sipko, pjeskovito i šljunčano tlo ima tendenciju da se urušava, odnosno vrši horizontalni pritisak na zidove podruma.

Koja god da je vrsta tla, važno je unaprijed znati s čime morate računati kako bi vaša kuća mogla stajati na čvrstim temeljima dugi niz godina.