Obavijesti

Tech

Komentari 2

'Odluka Britanije oko Huaweija suprotna je tržišnim načelima'

'Odluka Britanije oko Huaweija suprotna je tržišnim načelima'
1

Kina smatra da Velika Britanija bez ikakvih dokaza, pod izgovorom nepostojećih rizika i u suradnji sa Sjedinjenim Državama, diskriminira i vrši pritisak na kineske tvrtke

VIDEO

Kina odluku Velike Britanije o zabrani uporabe Huaweijeve tehnologije u 5G mrežama u toj zemlji smatra suprotnom tržišnim načelima i slobodni trgovine te će zaštititi prava i interese kineskih kompanija, izjavila je u srijedu glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

Kina smatra da Velika Britanija bez ikakvih dokaza, pod izgovorom nepostojećih rizika i u suradnji sa Sjedinjenim Državama, diskriminira i vrši pritisak na kineske tvrtke, suprotno načelima tržišne ekonomije i slobodne trgovine, rekla je ona.

"Velika Britanija je donijela pogrešnu odluku koja ozbiljno narušava interese kineskih kompanija, kao i uzajamno povjerenje Pekinga i Londona i tome se snažno protivimo", rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Prema njenim riječima, situacija s Huaweijem ne tiče se samo jedne tvrtke ili bilo koje određene industrije, nego pokazuje želju Londona da politizira komercijalna i tehnološka pitanja.

"Poručujemo kineskim kompanijama da razmotre sve veće političke i sigurnosne rizike ... Kina će poduzeti sve potrebne mjere kako bi zaštitila legitimna prava i interese kineskih tvrtki", rekla je Hua Chunying.

Trump je Kini zbog Hong Konga odlučio nametnuti nove sankcije
Trump je Kini zbog Hong Konga odlučio nametnuti nove sankcije

Početkom godine vlada Velike Britanije dopustila je Huaweiju ograničeno sudjelovanje u razvoju 5G mrežu u zemlji u ograničenom načinu rada. Planirano je da tehnologija kineske tvrtke neće biti dopuštena u "osjetljivim" dijelovima mreže koji se odnose na nacionalnu sigurnost.

Međutim, vlasti su kasnije odlučile da bi britanski operatori trebali potpuno odustati od korištenja opreme Huaweijua.

Sjedinjene Države optužuju Huawei za suradnju s kineskom vojskom i obavještajnim službama te za mogući nadzor kupaca, uvjeravajući brojne zemlje da ne koriste infrastrukturu i opremu Huaweija prilikom prelaska na 5G standard. Kineska tvrtka tvrdi da su ti navodi neutemeljeni, politički motivirani i da krše načela tržišne konkurencije.

Od svibnja 2019. Huawei se nalazi na američkoj crnoj listi, što mu blokira kupnju američkih komponenti i tehnologija. Međutim, od tada su Sjedinjene Države nekoliko puta odobravale odgode sankcija Huawei-u, omogućavajući mu kupnju proizvoda proizvedenih u SAD-u za održavanje mreža i ažuriranje softvera za postojeće uređaje.

Britanska vlada u utorak je objavila odluku prema kojoj će britanskim telekomunikacijskim tvrtkama od 2021. biti zabranjeno kupovati Huaweijevu 5G opremu, a do 2027. godine ta bi oprema trebala biti potpuno povučena iz britanskih 5G mreža.

Britanci blokirali Huawei sa 5G mreže, sva oprema mora dolje
Britanci blokirali Huawei sa 5G mreže, sva oprema mora dolje

Premijer Boris Johnson je, poništivši odluku iz siječnja prema kojoj udio opreme Huaweija za britansku 5G mrežu, izuzevši temeljnu telekomunikacijsku infrastrukturu, smije iznositi do 35 posto, zabranio britanskim telekom operaterima da do kraja godine kupuju opremu Huaweija i dao im rok od sedam godina da se riješe već ugrađene opreme.

"Ovo nije bila laka odluka, ali je prava odluka za britanske telekomunikacijske mreže, za našu nacionalnu sigurnost i našu ekonomiju, sada i dugoročno", kazao je ministar za digitalna pitanja Oliver Dowden.

Britanija se pri donošenju odluke vodila činjenicom da je SAD uveo sankcije na tehnologiju proizvodnje čipova i očitovanjem Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost, dijela obavještajne agencije GCHQ, da Huawei nije pouzdan partner.

Odluka će odgoditi uspostavu 5G mreže za dvije do tri godine, uz dodatne troškove do 2,5 milijardi dolara.

Krajnji rok od 31. prosinca 2027. razveseliti će britanske telekom operatere poput BT-a, Vodafona i Three, koji su strahovali da će se Huawei opreme morati riješiti puno ranije te da će na to potrošiti milijarde funti.

Spremnost da zamijene opremu Huaweija izrazili su Nokia i Ericsson.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno