Obavijesti

Tech

Komentari 24

Oko planeta Zemlje plutaju monstruozne plazma cijevi

Oko planeta Zemlje plutaju monstruozne plazma cijevi
2

Australska mlada studentica Cleo Loi (23) uspjela je dokazati da je Zemljina atmosfera premrežena s plazmom iznimno neobične strukture nalik na cijevi

VIDEO

Australska mlada znanstvenica otkrila je ogromne, do sada nevidljive, nakupine plazme cjevastog oblika, koje se kreću oko Zemlje piše News.com.au.

Otkriće je prvo naišlo na dosta veliku dozu skepticizma kod astrofizičara, no Cleo Loi (23) , studentica Sveučilišta u Sydneyu, dokazala je da taj fenomen postoji .

Koristeći poseban teleskop za promatranje svemira u 3D-u, Loi je dokazala da je Zemljina atmosfera premrežena s ovom plazmom neobične strukture nalik na cijevi . Ti višeslojni 'kanali' stvaraju se u atmosferi ionizacijom sunčeve svjetlosti.

VIDEO

- Više od 60 godina znanstvenici su vjerovali da ovakve plazma-strukture postoje, ali tek sada imamo vizualni dokaz njihova postojanja. Promatrali smo ih na 600 kilometara iznad Zemljine površine i čini se da oni nastavljaju s kretnjom prema gore, prema plazmosferi - kazala je Loi.

- Vidjeli smo upečatljiv uzorak na nebu gdje su se pruge plazme visoke gustoće izmjenjivale s onima niske gustoće . Sve je bilo prekrasno poravnano sa Zemljinim magnetskim poljem, poput aurore. Tada smo shvatili da smo na tragu nečeg velikog - rekla je Loi.

Dodaje kako je njezino istraživanje u početku bilo odbačeno zbog 'nesavršenosti teleskopskih slika'.

- Oni nikada nisu vidjeli ništa slično ovome. Nitko na ovakav način nije gledao na te podatke. Zato je puno ljudi bilo uvjereno da je bio neki problem s teleskopom - rekla je.

Kaže da je to ipak nije omelo jer je i inače tvrdoglava.

- Bila sam znatiželjna. Oprezno sam pristupila svemu i tako su i drugi shvatili da nije riječ o pogrešci na teleskopu, već da je riječ o nečem drugom.  Otkrili smo da su uzorci ionizacije u ionosferi iznimno strukturirani. Oni 'plove' u tim cjevastim strukturama koje su poravnane sa Zemljinim magnetskim poljem - kazala je.

Tvrdi da te plutajuće plazma cijevi mogu utjecati na astronomske podatke , posebice sustave navigacije koji baziraju svoje podatke isključivo na satelitima.

Njezino istraživanje objavljeno je Geofizičnim znanstvenim radovima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta