Obavijesti

Tech

Komentari 4

Osijek uskoro postaje grad s najboljom 5G mrežom u državi

Osijek uskoro postaje grad s najboljom 5G mrežom u državi
5

Hrvati su ove godine u odnosu na prošlu trošili čak 78 više internetskog prometa, a iz HT-a kažu da su modernizacijom mreže podigli prosječne brzine surfanja za 40 posto

Osijek bi do kraja godine trebao biti hrvatski grad koji će imati najbolju pokrivenost 5G mrežom, jer će u njemu HT postaviti 5G bazne stanice na 9 testnih lokacija. Uz gradove u kojima već testiraju novu generaciju mobilne mreže, HT će tako imati 20 lokacija na kojima se može surfati brzinama i preko 1 Gbps.

No, ovdje se radi tek o lokacijama na kojima HT testira mređu, dok bi do kraja godine država trebala odlučiti koji će grad biti prvi '5G grad' u kojem će svi operateri graditi novu mrežu. 

- To će biti prvi vidljiviji veliki korak - rekao je Boris Drilo, član uprave HT-a. Istaknuo je kako još nema odluke hoće li to biti upravo Osijek, ali su se oni odlučili na ovaj veći iskorak u testiranju drastično bržeg surfanja jer postoje indikacije da Osijek to želi. 

No paralelno uz gradnju nove 5G mreže, i modernizaciju postojeće koja će biti gotova do kraja godine, iz HT-a su u petak u Šibeniku istaknuli i kako će se snažno fokusirati na ulaganja u snažniji razvoj optičke mreže. Do kraja godine bi tako trebali pokriti 277.000 kućanstava. Međutim, plan im je da 2023. godine optikom do stana imaju pokriveno 580.000 kućanstava. Kako je istaknuo Boris Drilo, optika je ultimativno rješenje za pristup internetu.

Međutim, iz HT-a su opet istaknuli kako parafiskalni nameti, osobito naknada za pravo puta, ali i za spektar stoje na putu novim ulaganjima. 

- Želimo uložiti više u tehnologije poput optike i 5G koje mogu ubrzati digitalizaciju zemlje kako bi se učinkovito natjecali sa svjetskim digitalnim predvodnicima. Da bi se to postiglo, potrebno je poboljšati poslovno okruženje za ulaganje u digitalnu infrastrukturu, smanjiti parafiskalne troškove, posebice naknade za pravo puta - rekao je Kostas Nebis, HT-ov predsjednik Uprave. Istaknuo je pritom i da su u protekle četiri godine uložili više od 7,5 milijardi kuna u digitalnu infrastruktru.

Vezano uz investicije i HT-ov doprinos gospodarstvu, istaknuli su kako je njihov doprinos BDP-u lani bio 3 postote su izravno zapošljavali 5000 ljudi. 

Pokretanje videa ...