Obavijesti

Tech

Komentari 4

Ostali ste bez struje? Napravili punjač koji radi na ljudski urin

Ostali ste bez struje? Napravili punjač koji radi na ljudski urin
1

Punjač koristi mikrobne gorive ćelije koje prerađuju urin, a nusprodukt je električna energija, no sada je dosta slaba. U budućnosti bi se mogli ugraditi u kupaonice

VIDEO

Znanstvenici s dva britanska sveučilišta uspjeli su napuniti bateriju Samsungova telefona koristeći ljudski urin i tako otključali potencijal za korištenje stvano obnovljivog izvora energije. Uz to, ovo bi moglo dodatno povećati prodaju piva. 

- Vrlo smo uzbuđeni jer je ovo prvi put da je netko iz urina izvukao energiju - kaže Ioannis Ieropoulos sa Sveučilišta Zapadne Engleske u Bristolu i dodaje da je korištenje urina za proizvodnju struje ekološki koliko je moguće. 

- Ako za nešto možemo biti sigurni da ćemo imati u neograničenim količinama to je urin - dodaje Ieropoulos. Izvlačenjem energije dok urin prolazi kroz kaskade mikrobnih gorivih ćelija (MFC) uspjeli su napuniti bateriju telefona, a ljepota njihova izuma je u tome što se ne oslanjaju na nepredvidivost vjetra ili Sunca, već koriste otpad za proizvodnju energije.

Trenutno su uspjeli izvući dovoljno struje za slanje SMS poruka, surfanje internetom i kratki poziv, koji troši najviše energije. Kako naglašavaju znanstvenici, koncept radi, a sada je na njima da ga razviju kako bi mogli potpuno napuniti bateriju. 

Ovaj sustav je konverter energije koji preko metabolizma živih mikroorganizama pretvara organske tvari u električnu energiju. Odnosno, struja je nusprodukt životnog ciklusa mikroba. Što više urina prerade to će više energije proizvesti. 

Proizvedena energija je toliko slaba da su dosad morali koristiti kondenzatore da bi je pohranili, no znanstvenici vjeruju kako ova tehnologija ima potencijal te bi se mogla ugraditi u kupaonice kako bi se iz urina izvlačila energija koja bi mogla napajati tuševe, rasvjetu i uređaje u kupaonicama. Sada rade na prikupljanju sredstava s partnerima iz SAD-a i JAR-a kako bi napravili 'pameti zahod'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama