Obavijesti

Tech

Komentari 6

Osvježite okućnicu kreativnim idejama za reciklirani vrt

Osvježite okućnicu kreativnim idejama za reciklirani vrt
10

Prenamjenite stare cipele, automobilske gume, kantice, cijevi, stari namještaj, žarulje, plastične boce i sličnog otpada u vesele posude za cvijeće.

VIDEO

Nemate vremena, novaca ili ideja za uređenje vrta ili terase? Evo nekoliko kreativnih ideja kako unijeti vedar duh i šarenilo u vaš vrt, a da pri tom ne potrošite više novaca nego što bi potrošili za kavu. Dapače, nama su se posebno svidjele ideje koje uključuju prenamjenu starih cipela, automobilskih guma, kantica, cijevi, žarulja, plastičnih boca i sličnog otpada u vesele posude za cvijeće.

Zašto bi cvijeće baš moralo biti u klasičnim teglicama? Ako imate stare cipele koje više ne planirate nositi ili ste nakon proljetnog čišćenja odbacili trošne čizme, odmjerite ih još jednom prije nego ih se zauvijek riješite. Neke bi mogle poslužiti kao zanimljive posudice za cvijeće. Tako, primjerice, možete na jedan zid vašeg balkona u nekoliko redova složiti vertikalni cvjetnjak. U svaku cipelu stavite malo zemlje, a u nju posadite maćuhice i ljubičice ili čuvarkuću. Cipele možete obojiti u razne boje.

Od 1.7.2013. klasične žarulje zamijenit će štedne. No, to ne mora značiti da se klasičnih žarulja morate baš u potpunosti riješiti. Možete ih iskoristiti kao male vaze ili posudice za cvijeće. Vrlo efektan viseći cvjetnjak možete sami napraviti od starih žarulja tako da im uklonite metalni dio, zaštitite rub grla žarulje izolir-trakom, a u žarulju stavite prvo malo sitnih kamenčića ili pijeska, pa na to zemlje do grla žarulje. Jednim krajem špage ili kakve druge trake zavežite grlo žarulje, a drugi kraj špage zavežite za ogradu, štangu ili granu drveta. Umjesto zemlje možete uliti samo vodu, a žarulje iskoristiti kao male vaze za cvijet orhideje ili tulipana.

Ne bacajte stare drvene stolice. Uklonite s njih tkaninu, osvježite ih nekom veselom bojom i na nju posložite posudice s cvijećem ili začinskim biljem. Možete i ukloniti podlogu za sjedenje i u rupu umetnuti neku višu lončanicu, a na naslon stolice ovjesiti manje posudice s cvijećem. Ako je naslon ravan, zakačite za nj potpetice cipela koje ste pretvorili u posudice za cvijeće.

Automobilske gume već su klasik. Dajte si oduška i obojite ih u razne boje, oblikujte i rezbarite ili ih omotajte konopcem. U unutrašnjost gume naspite zemlju i posadite ukrasno bilje.

Staru cijev također možete efektno iskoristiti na balkonu ili u vrtu. Kroz cijev metra dužine i promjera oko 10 cm provucite špagu ili sajlu tako da vam sa svake strane cijevi ostane oko pola metra do metar slobodne špage ili sajle. Te ćete vrhove pričvrstiti za ogradu ili zid. Na cijevi ćete na nekoliko mjesta napraviti rupe promjera oko 3 cm. Cijev ispunite zemljom, a u krajeve cijevi umetnite loptice ili izrežite poklopce. 

Stare ladičare u kojima više ne planirate držati odjeću, pretvorite u cvjetne kaskade. Obojite ladičar u boju po vašem izboru, ili možete svaku ladicu obojiti u drugu boju. Ladice izvucite tako da niža bude 10-20 cm izvučenija od one iznad. Ladice ispunite zemljom i posadite puzavice. 

Za ovakav vrt ili balkon treba vam samo malo vremena i volje. Stoga, igrajte se i uživajte!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.